Tot mai puţini penticostali americani „vorbesc în limbi”

615

Glosolalia, sau vorbirea în limbi, a fost timp de câteva decenii o marcă distinctivă a Bisericii Penticostale. Văzută ca o dovadă a harului Duhului Sfânt, vorbirea în limbi este înţeleasă de penticostali atât ca o capacitate bruscă, supranaturală de a vorbi o limbă umană, străină, fără a fi învăţat-o (ca în episodul biblic al Cinzecimii), cât și ca abilitatea supranaturală de a vorbi „limbi îngerești". Serviciile de închinare în bisericile penticostale acceptă și încurajează credincioșii să aplice această a doua modalitate de interpretare a glosolaliei, ceea ce pe mulţi vizitatori îi surprinde la un prim contact cu această manifestare.

Acesta este și motivul, crede Harvey Cox, expert în penticostalism și profesor de religie la Facultatea de Teologie a Universităţii Harvard, pentru care tot mai mulţi penticostali renunţă la rugăciunile publice în limbi. „Acesta este un fenomen cu bătaie lungă. Oamenii nu vor ca un obicei cu o aparenţă îndoielnică să iasă în evidenţă, sau să fie privit cu suspiciune", a explicat Cox.

Potrivit unor statistici emise de oficiali ai bisericii Adunările lui Dumnezeu, cea mai mare denominaţiune penticostală din SUA se pare că practica vorbirii în limbi a scăzut din 1995 în prezent cu trei procente, la cel mai mic nivel înregistrat în perioada analizată. Raportat la numărul de membrii americani ai bisericii Adunările lui Dumnezeu – 3 milioane – doar 82.000 mai practică vorbirea în limbi.

La nivel global, penticostalismul reprezintă unul dintre cultele cu cea mai mare creștere în ultimii ani. Se estimează că aproximativ un sfert din cele două miliarde de creștini din lume sunt membri ai unei credinţe penticostale sau a unei mișcări carismatice, relatează AP.