Conducerea Egiptului, acuzată de uciderea planificată a creștinilor

18

Mohamed Hamd el-Gamal, fostul șef al Curţii Administrative egiptene, a afirmat că Ministrul de Interne și Frăţia Musulmană au adoptat un plan prin care să elimine creștinii copţi și personalităţile din mass-media egipteană care susţin copţii, scrie Christian Post.

Gamal a afirmat că deciziile luate în cazul confruntărilor dintre creștini și musulmani de săptămâna trecută sunt în mod evident discriminatorii, întrucât autorităţile au ales să îi aresteze pe creștinii atacaţi, nu și pe agresorii lor musulmani, deși înregistrările video relevă faptul că mulţi dintre ei aveau asupra lor arme de foc în timpul atacului.

Confruntările au avut loc în faţa catedralei Sfântul Marcu din Cairo, unde se desfășurau funeraliile a patru copţi (creștini din Egipt) ce tocmai fuseseră uciși în timpul unor violenţe confesionale petrecute cu două zile în urmă. Credincioşii au fost atacaţi cu pietre la ieşirea din catedrala aflată în cartierul central Abbassiya, provocând violenţe între creștini și musulmani, stopate prin intervenţia cu gaze lacrimogene a poliţiei.

„În conformitate cu Codul Penal, arestarea unui cetăţean nu poate fi dispusă în lipsa unor dovezi serioase", a afirmat Gamal, făcând referire la arestarea creștinilor îndoliaţi ce se aflau în catedrală la momenul atacului. Gamal susţine că principala problemă a Egiptului este absenţa unui cadru constituţional și legal adecvat, ceea ce face ca egiptenii să trăiască într-un „non-stat". El a mai spus că Ministrul de Interne și președintele au comis un abuz prin arestarea copţilor răniţi în timpul violenţelor împotriva catedralei, adăugând că ar trebui pedepsiţi pentru discriminarea între cetăţeni pe care au dovedit-o.

Papa creștinilor copţi din Egipt, Tawadros II, a lansat și el săptămâna trecută o critică fără precedent împotriva președintelui Mohamed Morsi, denunţând eșecul acestuia de a-i proteja nu doar pe creștinii răniţi, ci și renumita catedrală, de o însemnătate istorică.

„Biserica [Sfântul Marcu] a fost un simbol naţional în ultimii 2.000 de ani", a afirmat Tawadros II, citat de Christian Post. „Nu a fost niciodată supusă la ceva de felul acesta, nici măcar în cele mai întunecate epoci. […] Nu a existat nicio acţiune pozitivă și decisivă din partea statului, dar există un Dumnezeu. Biserica nu cere protecţia nimănui, ci doar pe cea a lui Dumnezeu", a conchis el.