Explozii gemene în Boston: SUA retrăiesc groaza unui atac terorist (FOTO + VIDEO)

97

La aproape 12 ani după atentatele din 11 septembrie 2001, America trăiește din nou groaza unui atac terorist. Două bombe au explodat luni după-amiază, la ora locală 14.30, în apropiere de linia de sosire a maratonului din Boston.

Două deflagraţii puternice produse ieri în apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston au adus America în stare de șoc, întrebându-se dacă va fi victima unui nou atac terorist. Exploziile, care au avut loc la distanţă de câteva secunde, au ucis cel puţin trei persoane, printre care un copil de 8 ani, și au rănit alte 141, dintre care 10 au membre amputate, iar 17 se află în stare critică, scrie Fox News.

Suflul exploziei a spart geamurile și a împrăștiat bucăţi de moloz peste mulţimea de pe trotuar. Medicii aflaţi la faţa locului pentru a acorda asistenţă atleţilor au fost primii care au venit în ajutorul răniţilor. În scurt timp, locul incidentului a fost împânzit de ambulanţe.

Oameni îngroziţi strigau pe stradă „Dumnezeule, Dumnezeule! Am fost atacaţi!". „Piciorul cuiva a zburat pe lângă capul meu", a afirmat John Ross, care venise să asiste la maraton. „I-am dat cureaua mea pentru a-i opri sângerarea", a adăugat el, citat de Daily Mail.

„Am văzut oameni ale căror picioare au fost spulberate", a povestit Mark Hagopian, proprietarul hotelului Mark, situat în apropiere de linia de sosire a maratonului. El a confirmat că a auzit două explozii, dintre care una a fost enormă. „I-am simţit suflul în faţă", a povestit el.

Alasdair Conn, șeful serviciului de urgenţe de la Massachusetts General Hospital, a afirmat: „N-am văzut niciodată așa ceva, în cei 25 de ani de când sunt aici […] un carnagiu de asemenea proporţii în cadrul populaţiei civile. Te-ai aștepta la așa ceva doar într-un război."

Într-o intervenţie promptă de la Casa Albă, preşedintele american a condamnat incidentul, însă a evitat să folosească cuvântul atentat, promiţând în schimb că autorii carnagiului „vor da socoteală". „Nu avem încă toate răspunsurile. Nu ştim încă cine a făcut acest lucru sau de ce", a declarat el. „Dar vom afla, iar cei care sunt responsabili, persoane individuale sau grupuri, vor simţi toată greutatea justiţiei", a declarat președintele, citat de Huffington Post.

Cu toate acestea, la scurt timp după intervenţia președintelui, un oficial de rang înalt de la Casa Albă, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, s-a referit la incident ca la un „act terorist". „Orice eveniment cu mai multe dispozitive explozive – aşa cum se pare că este cazul acum – este clar un act terorist", a declarat el. „Dar nu ştim cine l-a comis, o anchetă exhaustivă va trebui să stabilească dacă acesta a fost pregătit şi comis de un grup terorist străin sau nu", a adăugat el.

Poliţiștii și agenţii FBI au mai descoperit trei dispozitive explozive, care nu au apucat să fie detonate, și au afirmat că deocamdată nu a fost reţinut niciun suspect. De asemenea, poliţia a anuntat într-o primă fază o a treia explozie la Biblioteca JFK din Boston, dar a revenit apoi asupra acestei informaţii, precizând că incidentul pare legat în realitate „de un incendiu".

Aproximativ 26.000 de persoane participau la maratonul din Boston, printre care și doi atleţi de origine română, Andrei Flueraşu şi Nuţa Olaru, dar aceștia încheiaseră deja cursa când s-au produs exploziile, precizează Gândul.

Maratonul din Boston este cursa cea mai veche din Statele Unite, care se organizează în capitala statului Massachusetts din 1897. Maratonul, organizat în mod tradiţional în cea de-a treia luni din aprilie, atrage sportivi din lumea întreagă şi mii de spectatori. În cadrul ediţiei din acest an, aceştia au fost cu atât mai numeroşi cu cât luni a fost zi liberă în statul Massachusetts.