Conferinţa lui Nick Vujicic în Vietnam, „un miracol” (Foto+)

706

Un miracol! Așa a catalogat unul dintre organizatorii evenimentului conferinţa susţinută joi de evanghelistul Nick Vujicic pe un stadion plin cu oameni, în Vietnam, o ţară comunistă foarte restrictivă faţă de religie.

Un miracol! Așa a catalogat unul dintre organizatorii evenimentului conferinţa susţinută joi de evanghelistul Nick Vujicic pe un stadion plin cu oameni, în Vietnam, o ţară comunistă foarte restrictivă faţă de religie.

„Dumnezeu a fost coordonatorul acestui eveniment", a declarat pentru Associated Press Nguyen Dat An, organizatorul vietnamez al conferinţei lui Vujicic. „A fost o minune pentru Vietnam", a mai spus el, mărturisindu-și uimirea că televiziunea naţională nu a oprit transmisiunea imediat după ce Vujicic a făcut primele comentarii legate de credinţa lui.

Aproximativ 25.000 de oameni, inclusiv vice-președintele ţării, au luat cu asalt stadionul My Dinh din Hanoi pentru a-l asculta pe Vujicic vorbind. Milioane de vietnamezi au urmărit evenimentul de acasă. Discursul lui, notează Christian Post, a fost în mare parte motivaţional, atingând subiecte precum respectul pentru familie, nevoia de a ierta și necesitatea de a lua o poziţie fermă împotriva consumului de alcool și împotriva hărţuirii sau a batjocoririi celor mai slabi.

Un moment sensibil a fost când, pe scenă, lângă Vujicic, au urcat o tânără mamă împreună cu fetiţa ei care suferea de aceeași malformaţie ca și Vujicic. Micuţa nu avea mâini și picioare. „Știi de ce Îl iubesc eu pe Dumnezeu?" a întrebat-o Vujicic pe micuţă. „Pentru că Raiul există. Și într-o zi, când vom ajunge în cer, vom avea mâini și picioare. Și o să ne alergăm, o să ne jucăm, o să ne luăm la întrecere." Aceasta a fost singura remarcă referitoare la religie pe care a făcut-o Vujicic în timpul conferinţei.

Cei implicaţi în organizarea evenimentului au remarcat că acesta este primul turneu susţinut de un creștin străin în Vietnam și că a constituit cea mai mare adunare susţinută de un străin în istoria recentă a ţării. Conferinţa lui Vujicic este un semn că guvernul care, până acum, a restricţionat drastic orice implicare religioasă a vietnamezilor, adoptă în prezent o poziţie mai relaxată.

Circa 8% din populaţia Vietnamului sunt creștini, 16% sunt budiști, în timp ce 45% sunt adepţi ai unor religii indigene, arată un studiu publicat în 2010 de Pew Forum on Religion and Public Life. Cei mai mulţi oameni din publicul lui Vujicic nu erau creștini, însă au fost atrași să vină la conferinţă pentru a-l vedea pe Nick, pe care îl consideră un exemplu de om care și-a depășit condiţia și care a învins vicisitudinile.

Sponsorul principal: un budist

În spatele convenţiei a stat însă o campanie de promovare gigant. O firmă de construcţii deţinută de un budist a investit 1,7 milioane de dolari pentru a pune în scenă evenimentul în două orașe din Vietnam. Reprezentanţii companiei au spus că au considerat valoaroasă asocierea brand-ului lor cu un străin atractiv, care are o poveste de succes și care pune accent pe valorile familiei, a relatat Huffington Post. Sponsorizarea de la firma Hoa Sen a fost folosită pentru a plăti afișarea de panouri publicitare în marile orașe, de a crea vâlvă în social media și de a asigura apariţia lui Vujicic pe primele pagini ale celor mai multe ziare de stat din Vietnam.

Relatările de la faţa locului surprindeau faptul că Nick Vujicic a reușit să aducă pe stadion un public mai numeros decât echipa naţională de fotbal, care a jucat împotriva rivalei indoneziene, pe același teren, anul trecut.

Rev. Peter Kham, vicarul episcopului romano-catolic al orașului Ho Chi Minh, a salutat prezenţa lui Nick Vujicic în ţară, declarându-se „fericit să vadă un creștin predicând ceea ce crede."

„Chiar dacă bisericile noastre sunt pline cu oameni, noi nu ne putem implica în oferirea de servicii de sănătate sau în educaţie. Toate acestea aparţin guvernului. Există un monopol politic," a mai spus Kham. „Încă există fricţiuni, dar au existat și progrese."