Convingerea în valorile religioase a fluctuat în ultimele 3 decenii

78

Aceasta este concluzia unui studiu comparativ, realizat de Pew Research Center, care a analizat tendinţele din Statele Unite ale Americii în perioada 1987 - 2012.

Studiul a descoperit că, în pofida politicilor diferite dictate de Casa Albă în perioada preşedinţilor Ronald Reagan, George Bush, Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama, Statele Unite continuă să fie o naţiune religioasă. Astfel, majoritatea americanilor afirmă că aparţin unei anumite denominaţiuni şi că sunt de acord cu principii religioase importante.

În comparaţie cu studiile trecute însă, procentele sunt mai scăzute, în cazul anumitor teme de dezbatere. În primul rând, americanii cred astăzi, în procent de 76%, că există reguli clare asupra ceea ce este bine şi rău şi ce ar trebui să facă fiecare om în situaţiile importante ale vieţii. Un sondaj realizat în 1987, arăta că procentul era cu 3 procente mai mare, adică 79%.

O altă scădere s-a înregistrat în cazul valorilor familiei tradiţionale. Primul sondaj care a analizat acest lucru, cel din 1987, a arătat că 87% dintre americani considerau că respectă valorile tradiţionale ale familiei şi căsătoriei, în timp ce astăzi numai 71% mai sunt de acord cu această afirmaţie.

O a treia temă asupra căreia americanii se pronunţă într-un procent mai mic este prezenţa cărţilor cu „idei periculoase" (idei care contravin eticii şi moralei) în bibliotecile şcolare. Un sondaj de opinie din 2007 arăta că 46% dintre mileniali erau de acord că asemenea cărţi nu ar trebui premise în biblioteci, în timp ce astăzi numai 28% dintre ei sunt de aceeaşi părere.

O creştere a procentelor s-a înregistrat în ceea ce priveşte toleranţa faţă de homosexualitate. Dacă în urmă cu cinci ani, americanii erau de părere (într-un procent de 66%) că şcolile nu ar trebui să aibă dreptul să concedieze profesori doar din cauza faptului că sunt homosexuali, astăzi procentul a crescut la 75%.