SUA: procentul femeilor din cler a crescut semnificativ în ultimele decenii

93

Proporţia femeilor prezente în rândul clerului american s-a dublat, ba chiar s-a triplat în cadrul unor confesiuni, pe parcursul ultimilor 20 de ani, arată un raport statistic publicat luna aceasta.

Confesiunile creștine cu cel mai mare procent de femei integrate în cler sunt Asociaţia Unitariană Universalistă (AUU) și Biserica Unită a lui Hristos (BUH), arată documentul intitulat „State of Clergywomen in the US”, alcătuit de Eileen Campbell-Reed, profesor asociat la Seminarul Teologic Central Baptist din Nashville, Tennessee. În cadrul AUU, femeile alcătuiau, în 2017, circa 57% din cler, în timp ce, în cadrul BUH, în 2015, aproape 50% din cler era alcătuit din femei. Creșterea procentului devine vizibilă când este raportată la nivelul din 1994: 30% pentru AUU și 25% pentru BUH.

Raportul lui Campbell-Reed a colectat statistici din rândul a 15 confesiuni creștine, care acoperă o perioadă de două decenii.

Documentul a reliefat că procentul femeilor angajate în rândul clerului s-a triplat în câteva biserici între 1994 și 2017. Este vorba de Biserica Episcopaliană, de Biserica Evanghelică Luterană și de Adunările lui Dumnezeu (un grup de 140 de biserici penticostale autonome). Însă Campbell-Reed atrage atenţia asupra faptului că raportul său nu restrânge definiţia „clerului” la pastoraţie, ci include femeile angajate pe posturi de capelan, profesor sau diverse alte funcţii în cadrul organizaţiilor nonprofit ale bisericilor. Chiar și în cadrul BUH, unde 50 de procente din cler sunt femei, totuși doar 38% dintre pastorii BUH sunt femei.

„Doar pentru că mai multe femei se angajează în slujbe la biserică sau sunt hirotonite nu înseamnă că problemele sexismului au dispărut”, comenta autoarea pe marginea studiului său. „În unele locuri, părtinirea este mai subtilă, dar aceasta nu o face mai puţin reală.”