Muzeul Bibliei: cinci dintre manuscrisele sale de la Marea Moartă sunt false

309

Muzeul Bibliei din Washington DC a retras din expoziţia sa cinci fragmente despre care se credea că ar fi făcut parte din Manuscrisele de la Marea Moartă, după ce câteva teste au dovedit faptul că fragmentele erau contrafăcute.

Muzeul Bibliei, din Washington, D.C., a retras din expoziţia sa cinci fragmente despre care se credea că ar fi făcut parte din Manuscrisele de la Marea Moartă, după ce câteva teste au dovedit faptul că fragmentele erau contrafăcute.

Instituţia muzeală din Statele Unite expediase 16 fragmente în Germania spre a fi analizate de experţi. Cinci dintre aceste fragmente au ajuns la Bundesanstalt für Materialforschung und-prüfung, instituţie care a efectuat mai multe teste avansate, între care analiza materialelor și radiografierea lor, pe baza cărora au putut concluziona că bucăţile de artefact nu sunt autentice.

Restul de fragmente de manuscris care sunt în continuare expuse la Muzeul Bibliei continuă să fie analizate de dr. Kipp Davis, cercetător în cadrul Trinity Western University. Însă nici despre acestea nu sunt vești bune. Dr. Davis a anunţat deja că cel puţin șapte dintre fragmentele muzeului sunt false. „Studiile mele de până acum au reușit să confirme, bazat pe convergenţa mai multor dovezi, că există o probabilitate ridicată ca cel puţin șapte dintre fragmentele din colecţia «Manuscrise de la Marea Moartă» a muzeului să fie contrafaceri moderne. Însă în privinţa statutului fragmentelor neanalizate încă nu mă pot pronunţa deocamdată”, a declarat Davis într-un comunicat publicat de muzeu luni.

Curatorul-șef al muzeului, Jeffrey Kloha, care a spus că se aștepta ca „testarea să producă rezultate diferite de cele obţinute”, a adăugat și că „aceasta este o ocazie de a educa publicul cu privire la importanţa actului de a verifica autenticitatea artefactelor biblice rare, cu privire la procesul elaborat de testare care a fost întreprins și cu privire la angajamentul nostru faţă de transparenţă”.

Deschiderea Muzeului Bibliei a fost învăluită într-un scandal uriaș, după ce o plângere civilă înaintată de procurorii federali din Brooklyn a acuzat că Hobby Lobby, compania deţinută de proprietarul muzeului, ar fi cumpărat artefacte de la contrabandiști care le-au traficat din Irak. Potrivit procurorilor, compania ar fi transportat tablete rare cu înscrisuri cuneiforme etichetându-le drept „mostre de dale”. Nu mai puţin de 5.500 de artefacte au fost confiscate în urma anchetei.