Una din patru românce a fost agresată fizic de partener

194

Sâmbătă, sute de persoane au participat la un marș de conștientizare a agresiunilor împotriva femeilor, care a avut loc pe străzile capitalei, pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Victoriei.

Manifestaţia s-a desfășurat sub sloganul „Nu ești singură”, iar printre cei care au fost prezenţi s-au numărat atât oameni simpli, cât și ambasadori și politicieni, printre care ambasadorul SUA, Hans Klemm, senatorii USR Florina Presada și Vlad Alexandrescu, deputatul PSD Florin Manole și fostul deputat Remus Cernea.

În parcul Colţea, lângă piaţa Universităţii, o imagine tristă i-a întâmpinat pe toţi cei care treceau prin zonă. Pe lângă obiectele amenajate special pentru a evoca diverse scene ale violenţei asupra femeilor, cartoane negre, legate între ele cu sfoară, purtau pe etichete albe numele femeilor ucise, printre care Oana Plăcintă, 26 de ani, omorâtă prin lovituri de cuţit de fostul iubit; Lavinia Peml – 40 de ani, înjunghiată în gât de fostul soţ; Marinela Toma – 30 de ani, înjunghiată de fostul soţ, și multe alte exemple de femei care au sfârșit ucise de partenerii de viaţă.

„Dacă bătaia e ruptă din Rai, atunci iubirea de unde vine?”, „Indiferenţa hrănește violenţa” și „Vrem siguranţă pe stradă și în casă”, au fost doar câteva dintre mesajele transmise de participanţi. Organizatorii manifestaţiei le-au solicitat autorităţilor să aloce fonduri de la bugetul de stat pentru programe de prevenţie, conştientizare şi educaţie, să modifice de urgenţă legislaţia astfel încât să existe un sistem de supraveghere a agresorilor, folosind brăţări electronice, şi să modifice de urgenţă și Codul Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima îşi retrage plângerea.

Datele oficiale cu privire la violenţa în familie conturează o imagine sumbră a realităţii românești. Astfel, conform cifrelor Ministerului Public, IGPR și INML, 26% dintre omoruri au avut loc în familie în 2017. Din 36.245 de fapte de violenţă în familie sesizate în 2017, au ajuns în instanţă doar 4%, adică 1.491 de inculpaţi. Violenţa asupra femeilor, care include aspecte ca: ameninţări, viol, hărţuire sexuală și omor, venite în special din partea partenerului de viaţă reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și o încălcare a drepturilor femeii. Deși s-au făcut progrese majore în domeniul educaţiei, sănătăţii și chiar în politică, violenţa asupra femeilor „persistă la niveluri alarmante”, a declarat fostul secretar general ONU Ban Ki-moon, comentând un raport ONU din 2015.

Estimările globale publicate de OMS indică faptul că aproximativ 1 din 3 femei din întreaga lume a avut parte de violenţă fizică sau sexuală în timpul vieţii. În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său și 90% dintre victimele care cer ordin de protecţie sunt femei, a subliniat Cristina Horia, directoare executivă a Fundaţiei Sensiblu, care oferă adăpost victimelor violenţei în familie.

Violenţa afectează negativ sănătatea fizică, mintală, sexuală și reproductivă a femeilor și poate crește riscul apariţiei unor boli. Bărbaţii sunt mai predispuși la violenţă dacă au un nivel scăzut de educaţie, un istoric de maltratare din perioada copilăriei, dacă au fost martori la violenţa domestică asupra mamelor lor sau dacă sunt consumatori de alcool, arată o analiză a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.