Cultul Penticostal „a scos mexicanii din sărăcie”

455

Cultul Penticostal a scos mexicanii din sărăcie, susţin Jean-Pierre Bastian, profesor și cercetător la Universitatea din Strasbourg și Ariel Copus, cercetător în domeniul știinţelor sociale specializat în tineret și religie.

Cei doi profesori au participat la o masă rotundă, organizată la Seminarul Teologic Evanghelic Mexican al Bisericii lui Dumnezeu, care a avut ca temă „Penticostalismul și neo-penticostalimsul în Mexicul de azi," informează ENInews.

Referindu-se la cartea „Dizidenţii, societăţile protestante și revoluţia din Mexic," Bastian a indicat existenţa unei legături între penticostalism și protestantismul istoric și dezvoltarea unei culturi care a răspuns în faţa dominaţiei Bisericii Catolice din Mexic.

Bastian a evidenţiat că unii dintre protestanţii care au participat la revolta din 1910 (împotriva dictatorului Profirio Diaz) doreau atât de mult un Mexic educat încât citeau Biblia și constituţia politică (alcătuită în 1917) în același timp.

Profesorul a atras atenţia că neo-penticostalismul este un „creștinism al emoţiei" care creează miracole pe ceea ce numește piaţa religioasă contemporană. El i-a îndemnat pe creștini să se îndepărteze de religia spectaculoasă și să mizeze mai mult pe „miracolele în acţiune", răspunzând nevoilor oamenilor din comunitatea care înglobează biserica.