Cum l-au convins creștinii pe Obama să modifice asigurarea pentru contracepţie

31

Administraţia Obama a anunţat vineri că este dispusă să compenseze costurile pe care le vor avea companiile de asigurări cu angajatele din instituţiile afiliate bisericilor, cum sunt spitalele şi universităţile, relatează Christian Post.

Propunerea legislativă de 32 de pagini oferă asigurare medicală gratuită ce include şi metode de contracepţie, dar scuteşte bisericile de la contribuţia financiară pentru o măsură pe care acestea o consideră imorală.

Reprezentanţi ai administraţiei Obama declară că nu se aşteaptă la o susţinere din partea episcopilor catolici (principalii opozanţi), dar speră că măsura de compromis va fi în beneficiul spitalelor, universităţilor şi organizaţiilor caritabile. „(Măsura) mişcă lucrurile într-o direcţie pe care episcopii vor fi mai dispuşi să o ia în considerare", a declarat Stephen Schneck, om de ştiinţă care l-a consiliat pe Obama cu privire la mijloacele prin care se poate apropia de biserică.

Nici reprezentanţii bisericii, nici cei ai companiilor de asigurari nu au comentat sugestia preşedintelui american. Aceştia au la dispoziţie o perioadă de 90 de zile pentru a discuta toate aspectele, înainte de decizia finală.

O decizie adoptată luna trecută solicită angajatorilor să pună la dispoziţia angajatelor asigurări care să includă şi metode de contracepţie. Scopul acestei decizii este prevenţia sarcinilor nedorite, dar criticii discută despre îngrădirea dreptului de alegere, reglementat de Constituţia Statelor Unite.