Boşimanii din Botswana sărbătoresc accesul la apă, după o luptă de 10 ani

445

22 martie 2012 nu va fi o zi ca oricare alta pentru triburile de boşimani din Botswana. Ziua mondială a apei va avea parte de o sărbătorire aparte, după ce boşimanii au din nou acces liber la apă, după o perioadă de 10 ani în care principala sursă de apă a fost închisă de guvern, relatează site-ul Ekkelsia.

Conflictul a început în 2002, după evacuarea boşimanilor din Rezervaţia Central Kalahari Game în scopul deschiderii unei exploatări miniere de diamante. Atunci, guvernul a acoperit fântâna din rezervaţie, singura sursă de apă pentru comunitatea de boşimani.

Patru ani mai târziu, Înalta Curte din Botswana a decis că măsura guvernului a fost neconstituţională şi a permis boşimanilor să se întoarcă în rezervaţie. În ciuda acestei victorii a boşimanilor, guvernul a continuat să restricţioneze accesul la fântână, ceea ce îi obliga pe oameni să călătorească zilnic aproape 500 de kilometri dus-întors, pentru a obţine apă din afara rezervaţiei.

Stephen Corry, directorul organizaţiei Survival International care a susţinut boşimanii în procesul intentat împotriva guvernului a declarat „În rezervaţie, există multe alte comunităţi care au nevoie de acces mai uşor la apă, dar este foarte important să sărbătorim victoriile istorice, care le permit boşimanilor să rămână pe teritoriile strămoşeşti".