La doar 8 ani, fetiţa evreică Na'ama Margolese ştie deja, pe pielea ei, ce înseamnă fanatismul şi extremismul religios. Na'ama a devenit, potrivit Huffingon Post, un simbol pentru creşterea numărului de abuzuri asupra femeilor şi tinerelor în Israel.

Un reportaj televizat despre viaţa micuţei Na’ama şi a familiei ei i-a şocat pe mulţi israelieni şi a generat chiar reacţii la nivel înalt, mai mulţi politicieni făcând declaraţii privitoare la intoleranţa religioasă manifestată de evreii ultra-ortodocşi.

Imaginile revoltătoare cu micuţa plângând cu suspine pe drumul de nici 300 de metri spre şcoală (vezi Galeria video) arată viaţa pe care Na’ama şi mama ei, Hadassa, o imigrantă americană, sunt nevoite să o trăiască în Beit Shemesh.

În orăşelul situat la doar 17 kilometri de Ierusalim fanaticii ultra-ortodocşi efectiv îi terorizează pe cei cu alte vederi decât ale lor. Cei care nu se conformează normelor pe care evreii extremişti le consideră standardele moralităţii sunt abuzaţi constant.

Deşi poartă mereu fustă şi mâneci lungi, fetiţa este constant jignită de bărbaţii ultra-ortodocşi care o acuză că este îmbrăcată indecent. Mai mult, mama fetiţei, Hadassa, care la rândul ei se îmbracă cu fustă şi poartă eşarfă pe cap în semn de respect faţă de tradiţia ebraică, a declarat că ea şi fetiţa ei au fost scuipate, numite “desfârnate” şi “bastarde” şi somate să plece.

“Când trebuia să mă duc la şcoală mă durea burtica de frică,” a mărturisit micuţa într-un interviu pentru Associated Press. “Mă temeam că iar or să se lege de mine, or să strige la mine şi or să mă scuipe,” a declarat Na’ama, care a explicat că ultra-ortodocşii ar vrea ca ea să se îmbrace ca o Haredi (în haine negre, considerate un standard al decenţei, n.r.).

Beit Shemesh este un orăşel cu tradiţie în ceea ce priveşte conflictele între evreii ultra-ortodocşi (care reprezintă jumătate din populaţia localităţii) şi ceilalţi rezidenţi, care spun că atacurile din parte ortodocşilor continuă de câteva luni bune.

Pe zidurile cartierelor locuite de ultra-ortodocşi se pot vedea adesea “îndemnuri la decenţă” adresate femeilor. “Patrule ale decenţei” sunt detaşate prin oraş pentru a sancţiona femeile care nu aplică normele în ceea ce priveşte îmbrăcămintea şi nu promovează segregarea sexelor.

Deşi guvernul insistă că incidentele de intoleranţă violentă sunt rare, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat îngrijorat de creşterea numărului de grupări religioase şi politice în Israel. “Într-o democraţie liberală, domeniul public este deschis şi sigur pentru toţi oamenii, bărbaţi sau femei, iar hărţuirea şi discriminarea nu au ce căuta”, a declarat Netanyahu.

Premierul a declarat că a ordonat utilizarea forţei legale pentru a opri orice tentativă de violenţă sau hărţuire şi pentru a îndepărta semnele care discriminează femeile de bărbaţi de pe străzile din unele districte ultra-ortodoxe, informează Mediafax.

Creșterea populaţiei de evrei ultra-conservatori este percepută ca o ameninţare de către membrii seculari ai societăţii evreiești.

Sărăcia este una dintre cele mai presante probleme ale comunităţii ultra-ortodoxe, cunoscute sub numele evreiesc de „Haredim”. Aproximativ jumătate dintre membrii comunităţii nu muncesc. Mare parte dintre bărbaţi sunt dedicaţi în totalitate studiului Torei, primind pentru aceasta indemnizaţii de la stat, măsură care a atras dezaprobarea majorităţii seculare.

Surse: Huffington Post, Daily Mail, Mediafax