Egiptenii copţi îşi iau rămas bun de la Papa Shenouda al III-lea

90

Creştinii copţi egipteni s-au adunat cu zecile de mii pentru a-şi lua rămas bun de la Papa Shenouda al III-lea al Alexandriei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt. 

Creştinii veniţi în număr foarte mare au format cozi de 1,5 kilometri în faţa Catedralei Sfântul Pavel din Cairo şi au aşteptat ore întregi pentru a-l vedea pe cel care a condus timp de 40 de ani cea mai mare comunitate creştină din Orientul Mijlociu. Numărul mare de creştini a provocat o stare de haos care s-a soldat cu moartea a trei persoane şi rănirea altor 50, au declarat oficiali citaţi de CNN.

Papa Shenouda a murit sâmbătă la vârsta de 88 de ani, după o lungă suferinţă. Patriarhul suferise timp de mulţi ani de diabet, probleme renale şi cancer.

Autorităţile au declarat 3 zile de doliu naţional, iar liderii seculari şi religioşi au transmis condoleanţe. Papa Benedict al XVI-lea şi-a amintit despre întâlnirea predecesorului său, Papa Paul al VI-lea cu Patriarhul Shenouda în anul 1973, prima întâlnire dintre liderii celor 2 biserici într-o perioadă de 1.500 de ani.

De asemenea, preşedintele Barack Obama a lăudat angajamentul patriarhului faţă de dialogul tolerant religios şi a declarat „Ne vom aminti de Papa Shenouda al III-lea ca om al credinţei profunde, un lider foarte credincios şi un avocet al unităţii şi reconcilierii".