Galerie Foto: Femeile care sfidează iudaismul ortodox

678

Forma dominantă de iudaism nu le permite femeilor evreice să facă aceleași ritualuri de închinare pe care le fac bărbaţii evrei. Există totuși o mișcare de reformă liberală, care sub ideea de egalitate în închinare, merge contra tradiţiilor ortodoxe ale Israelului și le permite femeilor să facă acest lucru.

Sub tradiţia ortodoxă, femeile nu pot deveni rabini, iar ceremoniile, deciziile și ritualurile pe care le fac nu sunt recunoscute ca valide din punct de vedere religios. AP publică o galerie foto cu astfel de femei care caută să trăiască într-un Israel modern.

O victorie a fost marcată pe 9 iunie, când femeilor li s-a permis să se roage la Zidul Plângerii. De când Israelul a reclamat Zidul Plângerii în 1967, acest loc sacru al iudaismului a fost condus după regulile stricte ale evreilor ultra-ortodocși. Bărbaţii și femeile au fot segregaţi, și doar bărbaţilor li s-a permis să recite Tora cu voce tare, să poarte șaluri albe și să își lege filactere la mâini și pe frunte. Pentru 25 de ani, un grup feminist a militat pentru accesul liber la Zidul Plângerii al tuturor evreilor, inclusiv al femeilor, afirmând că legea evreiască nu interzice femeilor dreptul de a se ruga la fel ca bărbaţii.