Halloweenul, al doilea mare sezon de cumpărături, după Crăciun

89

Biserica Catolică din Polonia și-a avertizat credincioșii că ritualurile moderne de Halloween „riscă să promoveze ocultismul", relatează BBC.

Într-o declaraţie de site-ul oficial al Bisericii, reprezentanţii acesteia au declarat că sărbătorirea Halloween-ului ar intra în contradicţie nu doar cu învăţătura Bisericii Catolice, ci și cu principiile creștinismului.

Un arhiepiscop a declarat că manifestaţiile care au loc pe 31 octombrie promovează păgânismul în rândul tinerilor. Clericul Andzej Dziega a spus chiar că sărbătoarea stă la baza unei „culturi a morţii".

„Distracţia (de Halloween), care îi ispitește pe copii ca bomboanele, are capacitatea de a provoca daune spirituale majore, culminând chiar cu distrugerea vieţii spirituale," a scris și arhiepiscopul Szczecin-Kamien, într-o scrisoare trimisă spre lectură publică bisericilor catolice de pe teritoriul Poliniei, relatează Agenţia de Presă Poloneză.

Arhiepiscopul a avertizat împotriva „distracţiei iresponsabile și anti-creștine", care le prezintă tinerilor „o lume a întunericului, a diavolilor, vampirilor și demonilor" în numele „distracţiei".

Aceste afirmaţii oglindesc declaraţia oficială a Bisericii Catolice din Polonia care a avertizat că „ritualurile oculte" ale Halloweenului contrazic învăţătura Bisericii.

E greu de crezut că mesajul unilateral al Bisericii va reuși să contracareze întregul arsenal care stă la baza proliferării sărbătorii de Halloween.

În primul rând, sărbătoarea are rădăcini adânci, în mai multe culturi și mai multe epoci. Unii trasează originea Halloweenului chiar într-o sărbătoare catolică. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creștină, care o celebrează toţi sfinţii. Aceasta era Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, sau Hallowmas, sau All Hallows.

Cu toate acestea, numele de „Halloween" și multe dintre tradiţiile actuale provin din perioada veche engleză. Originea religioasă a sărbătorii se vede și astăzi la o analiză a simbolurile și obiectelor artizanale asociate Halloweenului. De exemplu, sculptarea de jack-o'-lantern provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinţilor de modelare a unor felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu.

Apoi, comercianţii care câștigă sume fabuloase din decoraţiuni, costume și cadouri, nu au niciun interes să renunţe la o sursă de bună de venit. Cum, în ţările care ţin Halloweenul, oamenii își cumpără cel puţin un costum pe an, vânzările la haine cresc vertiginos în această perioadă. Business Day a raportat o creștere de 30% pentru linia de costume și accesorii de Halloween a giganţilor retaileri Australieni, Coles și Woolworths. Doar cheltuielile cu decoraţiunile magazinelelor și promovarea acestor produse au costat câteva milioane de dolari.

Potrivit realitatea.net, Halloweenul a devenit, în timp, al doilea mare sezon de cumpărături, rivalizând cu cel de Crăciun.