O noapte furtunoasă în politica americană

16

Mai mult decât un dezastru economic şi potenţial uman, uraganul Sandy, care a inundat suburbiile din New York noaptea trecută, este un eveniment cu potenţial de alterare a rezultatelor scrutinului electoral din noiembrie. Echipele de campanie fac calcule, explicând de ce furtuna Sandy este un lucru pozitiv sau negativ, pentru ambele tabere.

 Într-o conferinţă de presă luni dimineaţa, şefii de campanie ai lui Barack Obama au subliniat că preşedintele este preocupat de guvernarea ţării în această perioadă dificilă, şi mai puţin pe campanie electorală, motiv pentru care şi-a anulat evenimentele programate în statele lovite de furtună.

Mitt Romney şi-a anulat şi el evenimentele planificate pentru luni şi marţi, spunând că nu vrea să îşi pună suporterii în pericol, sau să ţină ocupate serviciile de urgenţă. În statul Virginia, autobuzul de campanie va duce alimente şi alte provizii sinistraţilor. De asemenea, s-au trimis mailuri de anulare a strângerii de fonduri pentru campanie, în mai multe de şapte districte.

Cu toate astea, politica merge înainte, cu şapte zile rămase până la alegeri. În timp ce ambii candidaţi par mai preocupaţi de uragan decât de alegerile prezidenţiale, şefii de campanie au grijă să pluseze în presă pe avantajele lor şi să reducă cât se poate daunele politice pe care le-ar putea cauza uraganul.

Pentru Barack Obama, un avantaj ar fi faptul că s-a rupt de campanie şi s-a întors la slujba sa de zi ca preşedinte, proiectând autoritate, în timp ce încearcă să gestioneaze problemele cauzate de uragan. Într-o apariţia la Casa Albă, luni după masă, Obama s-a adresat naţiunii, insistând că toţi oamenii aflaţi în calea uraganului să nu ignore autorităţile locale şi să evacueze, dacă li s-a cerut acest lucru. El nu a menţionat nimic despre alegeri până când a fost întrebat de către un reporter.

„În acest moment nu sunt îngrijorat de impactul asupra alegerilor. Sunt îngrijorat de impactul asupra oamenilor, asupra economiei şi asupra transportului," a declarat Obama, conform CSMonitor.

Un astfel de dezastru poate întări imaginea preşedintelui în funcţie, dar aduce şi un potenţial de risc major politic pentru Obama. Dacă se întâmplă ceva foarte grav în gestionarea problemei, el va fi tras la răspundere. „Nu vrea să fie un ecou al răspunsului preşedintelui Geroge Bush la uraganul Katrina, care a devenit un simbol al incompetenţei," scrie istoricul Julian Zelizer, pentru CNN.

Dacă Obama se poticneşte în gestionarea acestei probleme, asta l-ar putea costa alegerile. Deci, Mitt Romney poate deveni beneficiar direct al uraganului Sandy, fără să facă nimic pentru asta, dar doar în cazul în care preşedintele Obama eşuează.

„Mitt Romney nu prea are ce să facă decât să observe ce cred oamenii despre răspunsul lui Obama la această criză. Asta deoarece orice declaraţie din partea lui ar putea uşor fi percepută ca una politică şi ar oferi puţine dovezi a propriei abilităţi ca lider," mai explică Zelizer. Cu toate astea, nici el nu îşi permite să dispară de tot din atenţia publicului. Conform AP, el va călători la New Jersey, la sfârşitul săptămânii pentru a analiza daunele provocate de uragan, împreună cu guvernatorul statului, Chris Christie, un aliat politic de top.

Şi chiar dacă Obama este pironit deocamdată departe de lupta pentru un nou mandat ca preşedinte, cei mai importanţi aliaţi ai săi continuă treaba. Vice preşedintele Joe Biden şi fostul preşedinte Bill Clinton vor apărea împreună la un eveniment organizat în Ohio, după care Clinton va merge mai departe în Minnesota, Iowa, Colorado, Virginia, New Hampshire şi Wisconsin, doar în această săptămână. Cursa este extrem de strânsă, ultimul sondaj de la Pew Research Center, punând candidaţii pe picior de egalitate, aşadar şi cel mai mic impact provocat de furtună ar putea provoca daune majore unuia dintre candidaţi.