Halloweenul – exmatriculat din școlile americane – adoptat de cele românești

896

Spiriduși, felicitări macabre, vrăjitoare, fantome, dar și dulciuri sunt doar câteva din ingredientele necesare pentru marcarea sărbătorii de Halloween. Deși este o sărbătoare de tradiţie în societatea americană, unele școli anunţă că începând cu acest an vor interzice manifestările specifice evenimentului. În schimb, în școlile din România fenomenul pare să ia amploare.

Directorul Orlando Taylor spera să facă un lucru bun la începutul lunii octombrie, când a trimis o scrisoare prin care îi anunţa pe părinţi că sărbătorile de Halloween vor fi interzise în acest an la Elementary School Inglewood, informează The Washington Post. Însă, spre surprinderea directorului, părinţii indignaţi au denunţat interdicţia, considerându-l pe director ca fiind lipsit de spiritul american.

Unul dintre acești părinţi, citat de Examiner, și-a exprimat nemulţumirea acuzând că „se refuză copiilor noștri dreptul la liberă exprimare și celebrare a culturii/tradiţiilor pe care majoritatea dintre noi le-am experimentat în școala americană".

După ce mass-media a aflat de această situaţie ce a luat amploare naţională, Taylor a devenit peste noapte din directorul unei școli respectabile un „Grinch care a furat Halloween-ul". Expresia face trimitere la personajul fictiv, apărut într-un volum de benzi desenate pentru copii caracterizat de prefăcătorie și de ură faţă de sărbători.

Școala lui Taylor nu este singura care a acţionat în direcţia eludării unei sărbători tradiţionale. Motivul pentru care unele școli publice americane s-au repoziţionat faţă de Halloween este recunoașterea faptului că un număr tot mai mare de părinţi creștini, musulmani sau de alte religii optează pentru retragerea copiilor de la școală cu ocazia evenimentului. Părinţii religioși consideră că activităţile care implică imagini de vrăjitoare, demoni și fantome sunt ofensatoare pentru credinţa lor.

Popularitatea de care se bucură o asemenea sărbătoare de sorginte celtică se datorează contribuţiei pe care au avut-o Disney, McDonald's, dar mai ales Hollywood-ul, menţionează Readers Digest. Drept urmare, se estimează că, la nivel mondial, peste 100 de ţări au preluat această sărbătoare.

Invazia Halloweenului în școlile din România

Globalizarea culturală a determinat ca Halloweenul să se naturalizeze și în spaţiul românesc, deși unii încă resping tradiţia, fie pentru că este de import, fie din raţiuni de ordin religios. Cu toate acestea, România a devenit un punct de atracţie tot mai important pentru amatorii de evenimente macabre. National Geographic recomandă publicului din întreaga lume 14 destinaţii pentru această toamnă, printre care una dintre ele este o regiune din România.  „Ce loc mai bun pentru a te bucura de Halloween decât Transilvania? (…) Lăsând la o parte tradiţia lui Dracula, România… este o ţară frumoasă şi misterioasă, cu localnici joviali, care nu vor să sugă sângele, dar vor încerca să vă îmbete cu ţuică", scrie Andrew Evans pe site-ul National Geographic.

Chiar dacă la adulţi sărbătoarea nu a prins încă rădăcini, în schimb „în multe grădiniţe şi şcoli, în special în cele particulare, se fac petreceri de Halloween, iar cei mici se întrec în costume şi în poveşti vrăjitoreşti", informează Gândul. Deși în noaptea de 31 octombrie, copiii nu colindă pe la uși după bomboane, tinerii au adoptat benevol Halloweenul nu atât dintr-un mimetism pro-american, cât dintr-un pretext pentru o noapte de distracţie, susţine studenţie.ro.

Amploarea fenomenului în școlile românești a determinat conturarea unor forme de protest. O asemenea iniţiativă a aparţinut Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România. Într-un memoriu adresat Ministerului Educaţiei în anul 2012, semnatarii sesizau că „în România, Halloweenul este sărbătorit în toate unităţile şcolare, unde se desfăşoară petreceri, baluri, serbări etc., toate promovând teroarea, cruzimea, violenţa, moartea, într-un cuvânt, satanismul". Un alt aspect menţionat prin care se încerca să se exprime gravitatea situaţiei constă în faptul că „elevii sunt învăţaţi chiar de către profesori cum să îşi confecţioneze costumele şi decorurile adecvate". În consecinţă se solicita „anularea tuturor activităţilor de acest tip în şcolile din România".

Un asemenea demers de interzicere a fost pus în aplicare în Rusia încă din 2003. Ministerul Educaţiei din Rusia a declarat că decizia este motivată de faptul că această sărbătoare este „în contradicţie cu natura instituţiilor de învăţământ, tulburând mintea şi afectând sănătatea spirituală şi morală a elevilor", concluziile sale fiind împărtăşite de o serie de psihologi şi psihiatri consultaţi pe această temă, menţionează Revista Rost.

Credinţa în spiritele morţilor nu este specifică doar sărbătorii de Haloween. Potrivit etnologilor, din punct de vedere al obiceiurilor, sărbătoarea de Sfântul Andrei este asemănătoare cu Halloweenul americanilor. Superstiţioşii îşi ung ușile și ferestrele cu usturoi, pentru ca duhurile rele să nu le intre în casă.

Considerată tot sărbătoare a spiritelor, noaptea de 29-30 noiembrie, cunoscută şi ca Noaptea Strigoilor, nu atrage aceleași proteste, fiindcă, cel mai probabil, nu sorgintea păgână este cea care generează probleme, ci rădăcinile sale americane.