Hijab-ul ca declaraţie politică și de emancipare

75

„Când te gândești la hijan, ultimul lucru care îţi trece prin minte este 'politica', sau 'independenţa', sau 'emanciparea'," își începe Nadiya Takolia editorialul pe site-ul publicaţiei The Guardian.

„Într-o societate în care valorile unei femei par concentrate pe farmecele ei sexuale, unele poartă vălul ca pe o declaraţie feministă a unui mod alternativ de emancipare a femeilor. Politica, nu religia, este motivatorul aici. Eu sunt una dintre aceste femei," spune Takolia în debutul pledoariei sale.

Tânăra insistă că nu convingerile ei religioase au fost cele care au determinat-o, la vârstă adultă, să decidă să poarte hijab, deși unii prieteni și unele rude au considerat că acesta este motivul pentru care și-a schimbat aspectul.

Relatând despre prima zi în care a purtat vălul, Takolia mărturisește că s-a bucurat de lipsa de reacţie a câtorva dintre prietenii ei, fiindcă „în final sunt convinsă că îmbrăcămintea unei femei nu ar trebui să fie hotărâtoare pentru modul în care o tratează, o judecă sau o respectă ceilalţi". Cu toate acestea, tânăra a precizat și că purtarea vălului este un mesaj pe care îl transmite celor din jur: „feminitatea mea nu este un bun pentru consum public. Este ceva ce controlez eu și nu vreau să fiu parte dintr-un sistem care înjosește femeile."

Comentariul Nadiyei Takolia poate fi citit integral pe The Guardian.