Iisus, apărat şi atacat pe Wikipedia

62

Enciclopedia online Wikipedia a sărbătorit, săptămâna trecută, 10 ani de la data lansării în mediul online. „Probabil că nici un text nu surprinde ascendenţa sa haotică [a Wikipediei] precum acela despre Iisus Christos ", notează Chris Wilson, de la slate.com.

Jimmy Wales a creat pagina lui Iisus pe Wikipedia în data de 3 martie 2001. „Iisus Christos este o figură centrală a creştinismului", a notat Wales, la data respectivă. Ulterior, el a lansat un apel la implicare în completarea acestei pagini, intuind că, dacă nu era scris bine, textul avea potenţialul de a stârni controverse.

Utilizatorul „Hiram" a completat, după câteva luni, textul cu patru paragrafe despre detaliile biblice ale vieţii lui Iisus. De asemenea, el a înlocuit expresia „o figură centrală a creştinismului" cu „figura centrală a creştinismului".

Istoria lui Iisus pe Wikipedia nu a fost lipsită de controverse. Prima vandalizare a conţinutului paginii a avut loc în data de 6 noiembrie 2002, când un utilizator anonim a înlocuit întregul text cu „bla bla e tot ce aud". Alţii au încercat să posteze fotografii cu „Iisus". Au existat nenumărate contre între susţinătorii şi contestatarii lui Iisus, în special cu privire aşa-zisa relaţie sexuală cu Maria Magdalena.

Textul a fost completat, treptat, cu informaţii despre activitatea şi învăţăturile Sale, precum şi despre rolul său în istoria lumii, în viaţa diferitelor religii etc. La 3 ani de la lansarea paginii lui Iisus pe Wikipedia, textul acesteia fusese editat de cca. 1.000 de ori.