În numele tradiţiei: Și-a ucis fiica pentru a-și salva onoarea

2386

Atunci când o mamă își ucide fiica este terifiant. Însă atunci când gestul este justificat prin apel la tradiţie lucrurile devin și mai tulburătoare.

Poveștile din Pakistan sunt, de regulă, încărcate de emoţie, fiindcă în spatele lor stau adevărate drame umane. Așa este cazul unei adolescente care a fugit pentru a se căsători cu prietenul ei. Drept pedeapsă, mama și fratele ei au legat-o de un pat, au stropit-o cu kerosen și i-au dat foc în numele shariei. Vecinii au văzut fumul și s-au grăbit spre domiciliu. Cineva din interior a ţipat: „Ajutaţi-o! Ajutor!” Era însă prea târziu. După câteva clipe, mama fetei, Rafiq, a strigat de pe acoperiș: „Mi-am omorât fiica pentru a-mi salva onoarea. Nu îmi va mai fi făcut niciodată numele de rușine.”

Mama a fost arestată în aceeași zi și a recunoscut că și-a ucis fiica pentru că a refuzat să aibă o nuntă tradiţională. Nu are remușcări. Din contră, în faţa judecătorului, mama a susţinut că Zeenat ar fi comis o crimă cumplită: aceea de a se căsători fără acordul parental. Cu câteva zile înainte, mama îi făcuse o vizită pentru a o convinge să se întoarcă acasă. Pentru a salva onoarea și imaginea familiei, i-a solicitat să accepte o ceremonie de căsătorie în maniera tradiţională. I-a aranjat chiar o căsătorie cu un membru din propria castă socială. Fata a rezistat și a plătit din greu pentru aceasta. Soţul lui Zeenat a declarat că fata se temea de ce era mai rău: ,,Nu mă lăsa să mă duc, mă vor omorî!” Acum nu mai poate vorbi despre ea decât la timpul trecut. „Eram îndrăgostiţi”, a spus Khan, cu o voce abia perceptibilă.

Această crimă a fost cea mai recentă dintr-o serie cruntă de „crime de onoare” care au loc în Pakistan, o ţară cu una dintre cele mai mari rate din lume ale acestor tipuri de crime. De exemplu, unei alte adolescente i s-a injectat otravă după ce a fost torturată, iar apoi a fost legată de scaunul unui vehicul și i s-a dat foc. Partea și mai ciudată a acestei drame inspirate din filmele de groază constă în faptul că consiliul bătrânilor locali (jirga) a ordonat uciderea ei. Mai mult chiar, a decis maniera în care să fie ucisă. Incendierea a avut loc într-un spaţiu public, ca un mesaj către alte persoane.

Aproape 1.000 de femei sunt ucise în fiecare an fiindcă au încălcat tradiţia referitoare la căsătorie. Mai precis, anul trecut, trei oameni pe zi au fost uciși în virtutea apărării „onoarei” în Pakistan: un total de 1.096 de femei și 88 de bărbaţi, potrivit Comisiei Independente pentru Drepturile Omului din Pakistan. În 2014, numărul acestora a fost 1.005 femei, inclusiv 82 de copii.

„Vechea ordine de misoginism și extremism se prăbușește”, spune Marvi Sermid, un comentator politic și activist pentru drepturile femeilor. Declaraţia pare să fie paradoxală, având în vedere numărul mare de crime, însă clericii musulmani conservatori simt că scapă situaţia de sub control, fapt care duce la acest gen de manifestări violente. Deocamdată, aceia care ucid pentru „onoare” nu sunt aproape niciodată pedepsiţi în Pakistan. O lege bazată pe sharia îi permite familiei unei victime să ierte un criminal, iar în aceste cazuri, criminalii sunt aproape întotdeauna membri ai familiei.