Pokemon Go atrage tinerii în… biserici?

610

Jocul Pokemon Go, lansat pe 6 iulie a luat cu asalt topurile de profil din întreaga lume, trimiţând jucătorii să colinde străzile orașelor în căutarea maimuţoilor animaţi. Însă, spre surprinderea unora, jocul care îmbină animaţia cu realitatea augmentată, i-a făcut pe unii să ajungă chiar și prin biserici în căutarea pokemonilor. Și deja lucrul acesta a făcut să sară scântei.

Compania Nintendo pare să fi dat prima mare lovitură după mai mulţi ani de criză. În doar câteva zile de la lansare, jocul Pokemon Go a devenit deja viral, internetul fiind plin de filmuleţe făcute de jucători cu victoriile lor virtuale, dar și de internauţi care parodiază tot ce îi enervează la ceea ce pare să fi devenit un fenomen online.

Milioane de posesori de smartphone din întreaga lume și-au pornit GPS-ul, aplicaţia Pokemon Go și camera foto a telefonului și au pornit în căutarea monstruleţilor coloraţi. Jocul se bazează pe principiul realităţii augmentate astfel că, folosind un algoritm care îmbină coordonatele GPS cu locaţiile înregistrate deja în aplicaţie, poate sugera în ce loc real se ascunde pokemonul. Telefonul alertează utilizatorul care se plimbă pe stradă dacă se apropie cumva de vreun astfel de monstruleţ, ca să îl poată „prinde”. Odată prins, pokemonul vine la pachet cu o mulţime de „bunătăţi virtuale” – instrumente care ușurează prinderea altor pokemoni. Jocul le permite utilizatorilor să fotografieze pokemonii și să partajeze aceste fotografii cu prietenii din reţelele sociale.

Aplicaţia îmbină realitatea cu ficţiunea într-un mod captivant și, prin simplitatea ei, provoacă dependenţă. Unii jucători au intrat însă în necazuri destul de serioase din cauza acesteia. De exemplu, în SUA, câţiva jucători porniţi în căutarea pokemonilor au ajuns pe un teren viran. Acolo au găsit monstruleţii, însă și o gașcă de infractori care i-au tâlhărit.

Altă jucătoare a constatat că „70% dintre locaţii mă duc în apropiere de biserici. Având în vedere că nu sunt o persoană religioasă, lucrul ăsta mi se pare caaaam ciudat. Și nu sunt singura care simte asta.” Declaraţia ei, postată pe kotaku.com, continuă cu un șir interminabil de postări mai ironice sau mai puţin ironice prin care diverși utilizatori Twitter își exprimă surprinderea că jocul îi trimite în biserici sau în apropierea acestora.

Jocul nu a fost încă lansat oficial în Europa, însă mulţi utilizatori de Android din UE și l-au instalat deja folosind APK Mirror. În SUA, jocul este deja mai utilizat decât Tinder și se estimează că urmează să fie mai des accesat într-o zi decât Twitter.