Înălţarea de biserici – soluţia de a ieși din criză

6

Sunt înșelătoare opiniile conform cărora economiile ar trebui să afecteze și construcţia de biserici, e de părere Patriarhia. Comunicatul vine pe fondul crizei economice, în contextul în care guvernul alocă totuși fonduri pentru biserici iar din vară începe proiectul de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului.

    „Criza financiar-economică este rezultatul unei profunde crize spirituale și morale", spun oficiali ai Patriarhiei Române, într-un comunicat de presă. Această criză poate fi depășită prin „sporirea credinţei, a rugăciunii şi a cooperării pentru a finaliza un lăcaş de cult", cred reprezentanţii bisericii.

    În faţa crizei din economia românească, construcţia de biserici prin alocarea fondurilor de la guvern este văzută de unii ca o risipă de fonduri și o dovadă de clientelism politic. Ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, un proiect de 400 de milioane de euro, care va demara în vara aceasta, a stârnit deja numeroase controverse și a fost intens mediatizat.

   

    Patriarhia a răspuns acuzaţiilor de irosire a fondurilor evidenţiind că „fiecare biserică este un simbol al credinţei, speranţei şi al iubirii (comuniunii şi cooperării), într-o lume prea adesea confuză, individualistă, învrăjbită şi fără ideal comunitar pe termen lung." Patriarhia subliniază că proiectele de construcţii începute „asigură noi locuri de muncă și combat individualismul". Pe lângă bisericile ce vor fi finalizate urmează a funcţiona centre social-filantropice pentru copii, bătrâni și alte categorii sociale defavorizate.

    „Considerăm înşelătoare opinia conform căreia trebuie făcute economii, inclusiv prin sistarea lucrărilor la lăcaşurile de cult aflate în construcţie, deoarece prin edificarea unui lăcaş de cult se întăreşte solidaritatea şi cooperarea dintre credincioşi, inclusiv întărirea vieţii spirituale, care permite oamenilor să depăşească orice fel de criză, fără să se «autodemoleze», ajungând la deznădejde sau la dezumanizare", se afirmă în același comunicat.

    Conform unei anchete Business Standard averea Bisericii Ortodoxe Române se ridică la 3 miliarde de euro, cu un venit anual de 90 de milioane de euro.