Jihadul e promovat din ce în ce mai „sofisticat” pe Twitter

19

După mai mult de o lună și jumătate în care a urmărit conturile Twitter actualizate de peste 35 de jihadiști și simpatizanţi ai mișcării jihadiste, un analist BBC apreciază că prezenţa militanţilor islamici pe reţeaua socială este tot mai „sofisticată".

Murad Batal al-Shishani a observat că unii dintre jihadiști au mii de followeri în reţea și că unele conturi sunt folosite pentru promovarea poeziilor sau a imnurilor jihadiste. Unii utilizatori au creat conturi pentru figuri reputate ale jihadului, precum liderul al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, un cleric american de origine yemenită (decedat azi), Anwar al-Awlaki. Utilizatorii folosesc aceste conturi pentru a transmite citate din scrierile sau discursurile clericilor, însă precizează deschis că acestea nu sunt conturi oficiale. Alţi „tweeple" (un termen din jargonul reţelei, desemnând utilizatorii ei) folosesc Twitter-ul pentru a anunţa actualizarea site-urilor cu mesaj propagandistic.

În perioada cât a monitorizat site-ul de micro-blogging, analistul BBC a identificat atât conturi ale unor organizaţii jihadiste care foloseau reţeaua în scopuri de „marketing", cât și conturi ale simpatizanţilor, care postau pentru a încuraja Jihadul, a apăra cauza acestuia și a milita pentru ideologia islamică.

Situaţia din Siria este unul dintre subiectele care domină activităţile pe Twitter ale simpatizanţilor Jihadului. Aceștia obișnuiesc să militeze pentru eliberarea clericilor din închisorile saudite.