Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură: Israelul ameninţă pacea lumii

9

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, germanul Günter Grass, a publicat miercuri un poem în care ia apărarea Iranului şi apreciază că Israelul, cu armele sale atomice, „ameninţă pacea mondială care este deja atât de fragilă", relatează AFP.

Poetul de 84 de ani a scris poemul intitulat „Ceea ce trebuie spus" deoarece – explică el – a fost îngrijorat că Israelul ar putea „nimici poporul iranian, pentru simplul fapt că se bănuieşte că liderii săi construiesc bomba atomică".

„De ce o spun acum, îmbătrânit şi cu ultima picătură de cerneală: puterea atomică a Israelului ameninţă pacea mondială deja fragilă?" sunt câteva versuri din poemul care a apărut în ediţia de miercuri a cotidianului Sueddeutsche Zeitung.

Textul a provocat un scandal în presa de limba germană, cu reacţii din Germania până în Israel.

„Ceea ce trebuie spus este că deja face parte dintr-o tradiţie europeană ca evreii să fie acuzaţi de ucidere rituală în preajma sărbătorii Paştelui", a declarat Emmanuel Nahshon, adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice a Israelului la Berlin.

O a doua declaraţie oficială vine din partea ministrului de externe german, Guido Westerwelle, care – fără să menţioneze numele lui Grass – a avertizat împotriva acuzaţiilor extreme. „Obţinerea armei nucleare de către Iran nu este o ameninţare doar pentru Israel, ci pentru toată regiunea şi pentru întreaga arhitectură mondială".

O atitudine critică unanimă a apărut din rândul celor mai influenţi comentatori germani, care au criticat poemul. Aceştia condamnă faptul că Grass a prezentat adevărul pe jumătate, făcând din Israel agresorul, iar din Iran „doar o victimă".