Războiul civil din Siria ameninţă continuu minoritatea creștină

84

Creștinii sunt ameninţaţi, iar bisericile sunt profanate în războiul civil din Siria. Aceasta a fost concluzia unei audieri a Congresului SUA.

Congresmanul Chris Smith a avertizat că minorităţile religioase din Siria sunt ameninţate continuu de persecuţie. Smith, președinte al comitetului Congresului pentru monitorizarea problemelor globale ale drepturile omului, a declarat dizolvarea coexistenţei pașnică între comunităţile religioase din Siria, după începerea războiului. Înainte de război, Siria „reprezenta o societate destul de pluralistă, cu șiiţi, druizi, suniiţi, evrei, creștini ce trăiau într-o pace relativă, unii lângă alţii”, a menţionat Smith, citat de către Christianity Today.

Thomas Melia, Asistent al Secretarului de Stat în Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului și Muncă, a declarat în faţa Congresului că mulţi creștini au primit ameninţări cu moartea, dacă nu se alătură opoziţiei. De asemenea, creștinii au fost scoși din casele lor și uciși în calitate de presupuși susţinători ai regimului. Acest gen de acţiuni sunt frecvente în zonele de nord și constau în răpiri regulate, violuri, jafuri, a mai afirmat Melia. În această privinţă, el a reamintit răpirea a doi arhiepiscopi ortodocși, Yohanna Ibrahim și Paul Yazigi, despre care în continuare nu se cunosc detalii.

Dr. John Eibner, directorul executiv al Solidarităţii Creștine Internaţionale a menţionat că moartea creștinilor nu pare a reprezenta daune colaterale, ci rezultatul unor atacuri deliberate. Bisericile creștine nu au fost doar avariate ca urmare a schimbului de focuri dintre armata siriană și forţele rebele, dar, de asemenea, au fost profanate după ce au căzut sub controlul opoziţiei armate”, a concluzionat Eibner.

Înainte de începerea războiului, în Siria locuiau 1,2 milioane de creștini.