Locuitorii din Hong Kong, nemulţumiţi de guvernul local

19

Luni, 1 iulie, locuitorii din Hong Kong au sărbătorit 16 ani de când insula a devenit din nou parte a teritoriului Chinei, după 150 de ani sub stăpânirea Marii Britanii.

Cu această ocazie, zeci de mii de locuitori ai insulei și-au arătat nemulţumirea faţă de conducerea locală, pe care o acuză că ar fi preocupată, în primul rând, să fie pe placul Beijing-ului. Locuitorii din Hong Kong au mai cerut şi sufragiul universal pentru anul 2017 şi alegeri legislative pentru anul 2020, notează The Athlantic.

De asemenea, manifestaţiile au scos în evidenţă faptul că liderul Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, care a intrat recent în al doilea an din mandat, a pierdut din popularitate, fiind considerat o marionetă a Partidului Comunist, care guvernează în China şi care, în opinia protestatarilor, nu va permite niciodată regiunii Hong Kong-ului să se conducă singură. Ei cred că, dacă în Hong Kong ar exista o democraţie adevărată, acest lucru ar fi un exemplu pentru China continentală, şi atunci liderii politicii şi-ar pierde puterea.

Demonstraţiile de anul acesta sunt unice, în sensul că ele constituie pasul premergător a ceea ce ar putea deveni cea mai mare campanie de dezobedienţă civilă în ceea ce priveşte China suverană, din 1989. Protestatarii vor continua să lupte pentru ceea ce ei consideră că înseamnă democraţie: transparenţă şi o implicare reală a cetăţenilor în conducerea ţării, prin exprimarea liberă a dorinţelor şi opiniilor sale.