Manuscrisele de la Marea Moartă pot fi „înfiate"

124

Autoritatea care administrează antichităţile israeliene a anunţat că oferă celor doritori posibilitatea de a „înfia" pagini ale manuscriselor de la Marea Moartă. Pentru 2.000 de dolari oricine poate deveni părintele adoptiv al unui fragment al celor mai vechi manuscrise biblice.

Începând cu 1.500-2.000 de dolari, persoanele interesate de aceste scrieri pot să „înfieze" pagini din manuscrisele de la Marea Moartă. Oamenii vor putea alege din cele 15.000 de fragmente care sunt în posesia Autorităţii Israeliene pentru Antichitaţi. Între manuscrisele și sulurile oferite spre adopţie sunt cele ce reproduc cărţi sau fragmente din Geneza, Psalmii, Levitic.

Oriunde vor fi expuse sulurile sau fragmentele, ele vor fi însoţite de o plachetă pe care vor apărea numele „părinţilor" susţinători. Deja mai multe persoane s-au înscris, numele lor fiind listate deocamdată pe site-ul Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi.

Jacob Fische, reprezentant al Friends of Israel Antiquities Authority din New York, spune că „Majoritatea celor deja interesaţi doresc un fragment mediu. E ca și cum oamenii ar adopta animale de la zoo – majoritatea vor un leu, nu o furnică."

Prin acest anunţ public se dorește intensificarea procesului de strângere a fondurilor necesare pentru un proiect major de conservare a textelor antice și de distribuire a lor în mediul digital online. Procesul prin care sulurile vor fi restaurate și conservate durează între 9-12 luni pentru sulurile mari și 2-5 luni pentru cele mici. Costurile se ridică de la aproximativ 2.000 de dolari pentru un fragment mic sau mediu la 50.000 de dolari pentru cel mai mare dintre ele, de 7 metri, care conţine cartea Levitic.

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt considerate cele mai vechi manuscrise biblice existente și unele dintre cele mai importante ale lumii moderne. Au fost descoperite pe parcursul mai multor ani începând cu 1947 în peșterile din zona Qumran. Cele mai multe dintre ele sunt scrise pe pergament, conţin texte ale Vechiului Testament, dar și apocrife sau scrieri laice, realizate în perioada 150 î.Hr. – 70 d.Hr. Au o vechime de 2000 de ani și sunt cu 800-1000 de ani mai vechi decât manuscrisele cunoscute la data descoperirii lor.