Mianmar: budiștii incendiază zeci de case de musulmani

61

Membrii unui grup de peste 1.000 de budiști au incendiat zeci de case și magazine din nord-vestul Mianmarului, după răspândirea zvonului că un bărbat musulman a încercat să violeze o tânără, informează AP.

Iniţiatorii atacului, care cântau imnul naţional în timp ce dădeau foc caselor, au fost dispersaţi de forţele de ordine care s-au văzut nevoite să tragă focuri de armă în aer. Nu au fost raportaţi răniţi după acest incident.

Revolta a avut loc într-un sat localizat la 16 km în sudul orașului Kantbalu, din regiunea Sagaing și a început sâmbătă seară, după ce o gloată a înconjurat secţia locală de poliţie, cerând ca autorităţile să îl predea pe suspectul arestat pentru tentativă de viol.

Potrivit uui raport al televiziunii de stat, circa 42 de case și 15 magazine au fost arse sau distruse. Cele mai multe dintre ele aparţineau unor musulmani.

Mianmarul predominant budist este frecvent frământat de violenţa sectară, iar situaţia s-a agravat începând cu anul 2011, când conducătorii militari ai ţării au predat puterea unui guvern nominal civil. De anul trecut, peste 250 de oameni au murit, și alţi 140.000 au fost evacuaţi, din cauza conflictelor între budiștii naţionaliști și comunitatea musulmană, pe care o acuză de pătrundere ilegală în ţară.