Trei misionari creştini care au revoluţionat medicina

1355

Încă de la vestea că pediatrul care a vindecat primul caz de HIV este un fost misionar baptist, care a făcut voluntariat ani de zile în Etiopia, numărul de istorii ale misionarilor care au avut succes pe teren străin a crescut.

Aşa se face că opinia publică află acum despre alţi misionari care au făcut istorie. Acesta este cazul medicului Dennis Burkitt, care a descoperit în anii 50-60 ai secolului trecut un nou tip de cancer, care a fost denumit ulterior „limfomul Burkitt". Descoperirea a fost făcută în timp ce medicul trata tumori ale mandibulei în rândul copiilor ugandezi.

Un alt misionar care a adus inovaţia este Jack Hough, care a fost pionier în ceea ce priveşte chirurgia microscopică a urechii. La fel, chirurgul Paul Brand a fost apreciat pentru tratamentele sale inovatoare în ceea ce priveşte pacienţii cu lepră din India.

Ultimul, dar cu siguranţă nu cel din urmă misionar este unul contemporan: Russ White. Dr. White a făcut cercetări referitoare la cancerul de esofag în rândul pacienţilor săi din Kenya şi a reuşit să insereze stenturi în interiorul tumorilor, reuşind să scadă incidenţa acestei boli frecvente în regiune.