Video: Adevărata educaţie înseamnă să alegi ce vezi

1454

„Doi peştişori înotau când, deodată, a trecut un peşte mai bătrân pe lângă ei şi i-a întrebat: 'hei, cum e apa?'. Peştele cel mare a trecut mai departe şi peste ceva timp, unul din peştişori îl întreabă pe celălalt: 'Auzi, dar ce e apa?'".

Cu această ilustraţie şi-a deschis scriitorul american David Foster Wallace discursul motivaţional de deschidere a anului universitar la Kenyon College, pe 21 mai 2005. Opt ani mai târziu, discursul lui a fost transformat într-un filmuleţ de scurt metraj, centrat pe apelul la a ne autoeduca pentru a trăi conştienţi de ceea ce ne înconjoară.

Există şi alte feluri de a privi realitatea plictisitoare a rutinei zilnice decât de a judeca tot ce ni se întâmplă prin prisma celor mai frustrante inerenţe ale vieţii.

Dacă învăţăm să nu reacţionăm după setarea noastră „din fabrică” – aceeea de a ne pune fiecare în centrul Universului şi alegem în mod conştient să vedem şi alternativele pozitive la realitatea din jur, înseamnă că noi hotărâm cum vom încerca să vedem realitatea. “Aceasta este libertatea pe care ţi-o dă educaţia adevărată. Tu hotărăşti ce are sens şi ce nu. Aceasta este libertatea adevărată. Aceasta înseamnă să fii educat şi să înţelegi cum să gândeşti. Alternativa e inconştienţa”, spune Wallace, în discursul său.

Într-un limbaj care îl separă în mod explicit de o sursă religioasă (deşi mesajul său are un ecou biblic în cuvintele lui Iisus despre „ochii care sunt lumina trupului” – Matei 6:22), Wallace invită studenţii să aleagă să îi vadă pe ceilalţi în profunzimea lor posibilă, în ciuda tentaţiei de a-i considera simple obstacole.

https://www.youtube.com/watch?v=pfw2Qf1VfJo