SUA a scos instrucţiunile pentru „Eliberatorul” de pe internet

113

Departamentul de Stat al SUA a cerut grupului Defense Distributed, care a creat prima armă funcţională realizată acasă, cu ajutorul unei imprimante 3D, să scoată de pe internet instrucţiunile pentru printare.

Săptămâna aceasta, fondatorul grupului, Cody Wilson, a pus pe internet un videoclip în care testează arma pe care a făcut-o singur acasă, trăgând un foc. Testul pare să meargă bine, și arma, botezată „Eliberatorul", rămâne intactă. Wilson a postat pe internet și instrucţiunile, pentru ca oricine are acces la o imprimantă 3D să poată să își construiască arma. Imprimanta folosită pentru a face pistolul poate fi cumpărată online la preţul de 8.000 de dolari, scrie CNN.

Până ca Departamentul de Stat să acţioneze, instrucţiunile au fost descărcat de 100.000 de ori, de către internauţi din Spania, SUA, Brazilia, Germania și Marea Britanie, scrie Guardian. Wilson s-a supus și a scos instrucţiunile, anunţând pe site-ul organizaţiei că face lucrul acesta din ordinele guvernului american, faţă de care și-a exprimat în multe rânduri nemulţumirile. „Am scos imediat fișierele de pe internet. Dar aceasta este o chestie mult mai mare decât problema armelor. Are implicaţii pentru libertatea digitală," a declarat Wilson, sugerând că ceea ce a făcut de fapt Departamentul de Stat este cenzură și încălcărea libertăţii.