Mitropolitul Bartolomeu Anania a murit

45

Mitropolitul Clujului, ÎPS Bartolomeu Anania a decedat luni seară, la ora 19:25. Decesul a fost anunţat oficial de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Personalităţi ale lumii religioase, politice şi culturale şi-au exprimat regretul.

„Considerăm că este o mare pierdere pentru Biserica noastră şi pentru spiritualitatea românească, deoarece ÎPS Mitropolit Bartolomeu a fost un apărător al credinţei ortodoxe şi un locomotor al spiritualităţii româneşti", a declarat patriarhul Daniel.

„Îmi pare nespus de rău. Îl cunosc de foarte multă vreme, dacă nu mă înşel de prin anii '60. (…) Era nu numai o figură respectabilă în domeniul lui, dar şi un mare scriitor, dovadă că a luat unul din premiile Uniunii Scriitorilor acum câţiva ani. Asta e viaţa şi moartea", a spus Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.

„Scriitorul Valeriu Anania s-a stins din viaţă. În martie ar fi împlinit 90 de ani. (…) Om de vastă cultură şi de mare nobleţe, a răspuns cu generozitate invitaţiilor noastre şi şi-a mărturisit nu o dată mândria/bucuria de a se prenumăra printre scriitori. (…) Cărţile sale îi vor supravieţui cu siguranţă, dincolo de bine şi de rău", se menţionează într-un comunicat de presă al Uniunii Scriitorilor.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, ieri seară, un mesaj de condoleanţe în care precizează că ÎPS Bartolomeu Anania a slujit cu devotament Biserica şi cultura română, îmbinând vocaţia teologică şi formaţia sa de cărturar.