Miza eliberării uneia dintre membrele Pussy Riot

26

Un tribunal de la Moscova a eliberat-o miercuri pe Ekaterina Samuţevici, una dintre membrele grupului punk Pussy Riot, dar a confirmat pedeapsa cu doi de ani de închisoare pentru celelalte două tinere care au cântat în februarie o „rugăciune punk" împotriva lui Putin în Catedrala din Moscova.

Un tribunal de la Moscova a eliberat-o miercuri pe  Ekaterina Samuţevici, una dintre membrele grupului punk Pussy Riot, dar a confirmat pedeapsa cu doi de ani de închisoare pentru celelalte două tinere care au cântat în februarie o „rugăciune punk" împotriva lui Putin în Catedrala din Moscova.

Decizia surprinzătoare a tribunalului vine după ce noul avocat al Ekaterinei a afirmat că persoana pe care o apără nu a participat la „rugăciune" în faţa altarului din moment ce a fusese reţinută la 15 secunde după ce a intrat în catedrală. Potrivit spuselor avocatei, dar şi a avocatului acuzării, Ekaterina a fost scoasă din catedrală înainte să poată să-şi scoată chitara şi că cânte alături de colegele sale.

Măsura este una controversată, din prisma mizei acestei eliberări. Pe de o parte, într-un interviu ce a fost publicat duminică, preşedintele Vladimir Putin a reafirmat că sentinţa în dreptul fetelor este una corectă, deoarece nimeni nu poate submina valorile fundamentale ale Rusiei, cu scopul de a distruge ţara.

Pe de altă parte, avocatul unei dintre fete a declarat că miza acestui verdict diferenţiat este o manevră politică, ce urmăreşte separarea dintre cele trei fete, ce au fost acuzate în luna august de huliganism. Momentan cele două fete rămase în arest sunt condamnate la doi ani de închisoare, dar comentatorii din presa rusă anti-Putin declară că este posibil ca pedeapsa să devină mai aspră.