Consiliul Europei: pedeapsa cu moartea „este inutilă”

31

Pedeapsa cu moartea este „inumană şi inutilă", au declarat miercuri Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton şi secretarul general al Consiliului Europei (CoE) Thorbjorn Jagland, într-un comunicat comun, emis cu ocazia Zilei mondiale împotriva pedepsei capitale.

„Experienţa a arătat că aceasta nu are un efect disuasiv. Nu există sistem juridic infailibil, iar orice eroare judiciară ar putea să antreneze pierderea tragică a unei vieţi nevinovate", au subliniat cei doi în comunicatul care a evidenţiat, totodată, că nicio execuţie nu a avut loc în Europa în ultimii 15 ani.

La nivel european, singura ţară care mai continuă să recurgă la execuţii este Belarus. UE și Consiliul Europei au cerut autorităţilor de la Minsk să înceapă demersurile pentru abolirea legii care permite pedeapsa capitală, introducând un moratoriu.

Cei doi oficiali au lansat același apel și către ţările în care numărul de aplicări ale pedeapsei cu moartea a cunoscut o creștere puternică, notează Mediafax.