Moment istoric: Patriarhul Bartolomeu va fi prezent la înscăunarea Papei Francisc

409

Ieri a apărut pe pagina de Facebook a Papei Francisc un mesaj care a luat lumea prin suprindere. Mesajul confirmat de Radio Vatican afirmă că Patriarhul Bartolomeu I, liderul Patriarhiei Ortodoxe de la Constantinopol, va fi prezent la înscăunarea papei.

Aceasta va fi prima dată când reprezentanrul Bisericii Ortodoxe merge la înscăunarea liderului Bisericii Catolice, de la Marea Schismă, din 1054. Cei care văd în această decizie un prim pas către o împăcare între cele două Biserici nu exagerează. Însuşi Patriarhul de la Constantinopol a declarat că noul papă „va da un nou impuls călătoriei celor două Biserici către unitate", în scrisoare de felicitare pentru Papa Francisc.

Mesajul apărut pe Facebook marchează şi el importanţa acestei întâlniri: „Prezenţa Patriarhului Ecumenic – «primul între egali» dintre toţi liderii Bisericii Ortodoxe – este un gest fără precedent. Patriarhul de la Constantinopol nu a mai participat la nicio înscăunare papală din 1054, când Constantinopol s-a despărţit de Roma".

Relaţiile dintre catolici și ortodocşi au cunoscut o îmbunătăţire după Al Doilea Conciliu de la Vatican, prin vizite reciproce, acte de prietenie și dialog teologic. După Conciliu, atât Papa Paul VI, cât şi Patriarhul ortodox Athenagoras şi-au exprimat regretele pentru multe acţiuni din trecut care au dus la Marea Schismă, prin semnarea unui act istoric, pe 7 decembrie 1965, care însemna ridicarea în mod oficial a anatemelor aruncate în 1054.

De atunci, cele două Biserici nu s-au mai considerat schismatice, cu toate că au rămas separate. Timp de zece ani au avut loc întâlniri ecumenice între reprezentanţii celor două Biserici, care au început pregătirea unui dialog oficial. În decembrie 1975 s-a instituit Comisia tehnică interortodoxă pentru pregătirea dialogului teologic, iar în martie 1976, Papa Paul IV a instituit Comisia catolică pentru pregătirea dialogului. Din momentul constituirii celor două Comisii, s-au format premisele începerii dialogului teologic.

Patriarhul Bartolomeu a întreţinut relaţii bune şi cu Papa Benedict şi Papa Ioan Paul II. Chiar unul dintre cele mai evidente semne către reconciliere din modernitate a fost vizita Papei Ioan Paul II în România, în 1999, prima vizită a liderului Bisericii Catolice într-o ţară ortodoxă, de la Marea Schismă.

La ceremonia de înscăunarea a Papei Francisc, pe 19 martie, Patriarhul Bartolomeu va fi însoţit de Mitropolitul Pergamului și copreşedintele Comisiei Comune Internaţionale pentru Dialog Teologic între Romano-Catolici și Ortodocşi, precum şi de Tarasis, Mitropolitul Ortodox al Argentinei, şi Gennadios, Mitropolitul Ortodox al Italiei.La înscăunare va fi prezent şi preşedintele Traian Băsescu, alături de alţi zeci de şefi stat şi de guvern din întreaga lume, inclusiv vicepreşedintele american Joe Biden, scrie Realitatea.net.

Se preconizează că pe data de 19 martie vor sosi la Roma peste un milion de credincioşi din Italia şi din întreaga lume, pentru a lua parte la eveniment.