Noul papă electrizează mulţimile cu stilul său plin de umor

130

Papa Francisc a rostit duminică prima sa slujbă Angelus, stârnind încântarea și râsul unei mulţimi de 300.000 de persoane din Piaţa Sfântul Petru din Roma. Capacitatea lui de a electriza mulţimile și de a genera optimism a fost extrem de evidentă în cadrul discursului presărat cu umor și anecdote, relatează The Guardian.

Papa a vorbit în italiană, spre deosebire de predecesorii săi, care-și ţineau discursurile în mai multe limbi, printre care latina. În plus, el a preferat să vorbească liber, în loc să citească tradiţionalul discurs pregătit. „Sunt fericit să vă salut în această duminică, ziua Domnului… într-o piaţă care, datorită mass-media, are dimensiunile întregii lumi", a spus Papa. Pontiful și-a încheiat discursul urându-le pelerinilor: „Să aveţi o duminică frumoasă și un prânz bun!", iar mulţimea l-a ovaţionat în semn de aprobare.

Papa Francisc i-a luat prin suprindere pe pelerini și înaintea discursului, apărând neanunţat printre ei în timp ce se îndrepta pe jos spre Biserica Sfânta Ana, aflată la intrarea în statul Vatican. Niciodată până acum nu s-a întâmplat ca un Suveran Pontif să fie văzut plimbându-se pe jos în interiorul cetăţii, ba mai mult, să salute şi să se lase îmbrăţişat de lume. În ton cu stilul său informal, papa a mers la șeful gărzii sale de securitate, indicându-i că dorește să salute doi preoţi din mulţime, care s-au apropiat de el și l-au îmbrăţișat.

Un tânăr l-a bătut ușor pe papă pe spate, gestul său indicând de asemenea că noul papă că dorește să fie perceput ca ma puţin formal decât predecesorii săi.

„Francesco, Francesco!", îi strigau copiii numele pe stradă. Apropiindu-se de un băieţel și atingându-l ușor pe cap, l-a întrebat: „Ești un băieţel cuminte?" Băiatul a dat din cap afirmativ, iar papa a replicat: „Ești sigur?"

"Papa Francisc, te iubim, eşti salvarea noastră", scria pe câteva dintre bannerele purtate de pelerini care au venit de peste tot – din Argentina, Brazilia, Germania, America, Spania şi România.

În cadrul discursului din Piaţa Sfântul Petru, care a durat doar cinci minute, papa i-a îndemnat pe credincioși să fie mai iertători unii cu alţii. El a afirmat că Dumnezeu nu obosește iertând, pe când oamenii sunt adesea mai aspri unii cu alţii decât e Dumnezeu faţă de cei păcătoși. „Un pic de îndurare face lumea mai puţin rece și mai dreaptă", a adăugat el.

Comentariile lui pline de substanţă și de umor au captivat mulţimea, stârnind valuri de entuziasm și voie bună, stilul său spontan și degajat cucerind mulţimile încă dinaintea debutului oficial al mandatului său. Potrivit primarului Romei, Gianni Alemano, duminică a fost doar o probă pentru ziua de marţi, când va avea loc ceremonia de începere a pontificatului, în prezenţa a numeroși șefi de stat și de guvern. La acel eveniment se estimează că vor participa 150 de delegaţii din toată lumea şi peste un milion de credincioşi.