New York-ul intentează proces ultraortodocșilor din cauza „ţinutei obligatorii”

195

Comisia pentru Drepturile Omului a orașului New York a intentat proces ultraortodocșilor care deţin magazine în cartierul Brookly, după ce aceștia au afișat pancarte din care cer clienţilor să se îmbrace decent în magazinele lor.

Comisia a declarat că patronii, ale căror magazine sunt localizate într-o zonă ultraortodoxă din Brooklyn, încalcă legile privind drepturile omului, fiindcă au afișat la intrarea în magazin ţinuta obligatorie: „fără pantaloni scurţi, fără picioare goale, fără bluze fără mâneci, fără decolteuri generoase în acest magazin".

Proprietarii celor șapte magazine citaţi în proces neagă că s-ar face vinovaţi de discriminare, deși reprezentanţii comisiei spun că afișele ţintesc, în mod specific, îmbrăcămintea femeilor.

Marc Stern, consilier general asociat în cadrul Comitetului Iudaic American, a declarat pentru Religion News Service că procesul îi acuză în mod părtinitor pe evreii hasidici. „Ce este deranjant la această acţiune este că regulile privind ţinuta sunt o practică obișnuită în restaurantele și cluburile de lux. Este cel puţin paradoxal, dacă nu mai rău, că singurul tip de ţinută obligatorie care a stârnit opoziţia comisiei este cel care are o bază religioasă, deși vizează ambele sexe."