Nimic sfânt pentru americani: nici Papa nu a scăpat de spionaj

245

După seria de dezvăluiri legate de spionajul pe care Statele Unite l-au desfăşurat asupra a câteva state europene, o revistă italiană a anunţat că nici Vaticanul nu a scăpat de urechile atente ale Agenţiei pentru Securitate Naţională. Convorbirile Papei Benedict al XVI-lea, precum și ale Papei Francisc şi toate discuţiile din timpul conclavului de alegere a noului papă au fost înregistrate.

Afirmaţiile au fost făcute de săptămânalul italian Panorama, care a menţionat că NSA a monitorizat convorbirile telefonice ale mai multor episcopi şi cardinali de la Vatican în preajma conclavului. Agenţia americană de spionaj a monitorizat apelurile telefonice din şi către reşedinţa clericală din Roma (numită Domus Sanctae Marthae), unde pe atunci Arhiepiscopul Jorge Mario Bergoglio a stat în timpul conclavului. De asemenea, jurnaliştii italieni cred că NSA a interceptat şi convorbiri legate de alegerea noului preşedinte al Băncii Vaticanului, Ernst von Freyberg. În total, conversaţiile de la Vatican au totalizat 46 de milioane doar în perioada 10 decembrie 2012 – 8 ianuarie 2013.

Concret, informaţiile colectate au fost separate în patru categorii: „planuri de leadership", „ameninţări pentru sistemul financiar", „obiective de politică externă" şi „drepturile omului".

Articolul vine după o serie de rapoarte care au arătat că NSA a interceptat milioane de convorbiri telefonice din Italia, Franţa, Olanda, Germania şi Marea Britanie şi nu doar ale cetăţenilor, ci şi ale liderilor de stat, precum Angela Merkel.

Reacţia Vaticanului a fost una rezervată, purtătorul de cuvânt Federico Lombardi declarând că nu are cunoştinţă de interceptări, dar nici nu este îngrijorat cu privire la această situaţie.

La rândul lor, americanii de la NSA au negat acuzaţiile prin Vanee Vines, purtător de cuvânt al NSA.

Europenii însă nu se simt la fel de liniştiţi. Parlamentarul britanic Claude Moraes a declarat foarte clar că „supravegherea în masă a cetăţenilor europeni este o preocupare reală şi o situaţie îngrijorătoare". El a adăugat că parlamentarii europeni nu sunt satisfăcuţi de răspunsul americanul la aceste acuzaţii şi au cerut semnarea unui acord de protecţie a datelor cetăţenilor.