„Vrem în Europa!” – Zeci de mii de oameni au participat la mitingul Pro-Europa de la Chișinău

42

Zeci de mii de oameni și-au manifestat susţinerea pentru integrarea Republicii Moldova în Europa ieri, în cadrul mitingului Pro-Europa organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chișinău, scrie Mediafax.

Evenimentul a avut loc chiar cu câteva săptămâni înainte de Summitul de la Vilnius din Lituania, unde Republica Moldova speră să semneze un parteneriat pentru aderarea ţării la UE.

În cadrul mitingului Pro-Europa, oficialii au adoptat „Declaraţia pro-Europa", în care organizatorii mitingului, coaliţia de la guvernare, scriu: „proclamăm opţiunea pro-europeană drept singura corectă pentru viitorul ţării noastre și unica sursă pentru a asigura drepturile, libertăţile și prosperitatea tuturor cetăţenilor", citează sursa.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat în cadrul evenimentului că „Astăzi (duminică) ne-am reunit din nou pentru a întări legământul pe care l-am dat în primii ani mișcării naţionale. Parcursul pro-european reprezintă șansa pentru a reface economia, a clădi o societate cu sens și viziune, înseamnă circulaţia liberă a persoanelor și modernizarea ţării", citează Pro TV Chișinău/ÎnPROfunzime.

Manifestanţii prezenţi la eveniment au purtat pancarte pe care erau înscrise sloganuri precum „Europa, venim!", „Vrem în Europa!" sau „Noi decidem viitorul", arată Evenimentul Zilei. După estimările organizatorilor, circa 100.000 de persoane au participat la mitingul de la Chișinău, în timp ce poliţia aproximează că numărul acestora a atins 60.000 de oameni, notează Mediafax. Deși unii dintre aceștia au declarat că au venit „pentru binele copiilor, nepoţilor și strănepoţilor", alţii nu cunoșteau motivele pentru care se află în Piaţa Marii Adunări Naţionale, punctează Mediafax. „Sunt lucrător social și ne-au spus să venim. Nu cunoaștem alte informaţii", a declarat unul dintre cei prezenţi postului Pro TV Chișinău, citează Mediafax.