O carte de psalmi, tipărită în 1640, vândută cu 14 milioane de dolari

153

Bay Psalm Book (Cartea Psalmilor din Bay) este considerată a fi un obiect extrem de rar, dar și un simbol al identităţii unei naţiuni, cea engleză. Tipărită în 1640, această carte a psalmilor a fost vândută, marţi, pentru 14,2 milioane de dolari.

Bay Psalm Book (Cartea Psalmilor din Bay) este considerată a fi un obiect extrem de rar, dar și un simbol al identităţii unei naţiuni, cea engleză. Tipărită în 1640, această carte a psalmilor a fost vândută, marţi, pentru 14,2 milioane de dolari.

La câţiva ani după sosirea puritanilor din Anglia în Massachusetts Bay, coloniștii au hotărât să tipărească propria carte de pslami în versuri, care să fie o traducere a Scripturii ebraice, cât mai apropiată de original.

Reverendul Jose Glover a strâns fonduri și în 1638 a plecat spre Londra pentru a achiziţiona o presă de tipar. Reverendul a murit în călătoria de întoarcere, dar văduva acestuia a dus mai departe acest proiect, deschizând tipografia în Cambridge, Massachusetts.

În 1640, Stephen Day, cel care opera tiparniţa, a tipărit cca 1.700 de copii a Whole Book of Psalmes Faithfully Translated into English Metre (Cartea completă a Psalmilor, tradusă fidel în metricul englezesc), cunoscută azi ca Bay Psalm Book.

În următorul secol, cartea a fost retipărită, în timp ce majoritatea cărţilor din prima ediţie s-au uzat în câţiva zeci de ani. „Această carte nu a fost creată pentru a fi splendidă și nu are nicio altă valoare decât cea a conţinutului ei. Iar comunitatea pentru care a fost creată a folosit-o, la modul propriu, până la moarte și din acest motiv au supravieţuit doar câteva exemplare", a declarat pentru BBC, Derick Dreher, directorul bibliotecii Rosenbach din Philadelphia.

În prezent, se cunoaște existenţa a 11 exemplare ale acestei cărţi, iar Biserica Old South Church din Boston scoate la licitaţie una din cele două copii pe care le deţine. Astfel, Bay Psalm Book iese pe piaţă pentru prima oară și, probabil, ultima oară în ultimii 66 de ani.

Preţul cărţii cu psalmi depășește cu lejeritate recordul stabilit de copia cărţii lui James Audubon, Birds of America (Păsări din America), care a fost vândută în 2010 cu 11,5 milioane de dolari.

Puritanii din Massachusetts Bay nu erau separatiști sau democraţi, dar spiritul lor inovativ și căutarea de libertate pot constitui un pilon pentru independenţa Americii din 1776 și pentru identitatea unei noi naţiuni.

„A fost un act de independenţă să se stabiliească în Massachusetts, să-și creeze propria societate și propria versiune de creștinism și cred că putem trage o linie direct către evenimentele din 1776", a declarat David Redden, cel care a condus licitaţia.