Papa Francisc se va întâlni cu Benjamin Netanyahu pe 2 decembrie

26

Premierul israelian va fi primit în audienţă de către Papa Francisc pe data de 2 decembrie, potrivit agenţiei italiene de presă Ansa.

Aceasta va fi prima întâlnire între cei doi, întâlnire programată iniţial pentru luna octombrie. Cu ceva timp în urmă, Benjamin Netanyahu a făcut declaraţii cu privire la subiectele pe care urmează să le discute, notează Mediafax.

Una dintre temele pe care le vor aborda cei doi lideri este programul nuclear al Iranului. Premierul israelian insistă asupra faptului că Iranul vrea să fabrice arme nucleare, intenţie mascată de pretextul dezvoltării unui program nuclear civil. Pentru a sprijini afirmaţiile sale, a spus că în anul 2006, Iranul avea 167 de centrifugi cu plutoniu, folosite pentru programul de arme nucleare, iar în prezent are 18.000, lucru care, din punctul său de vedere, demonstrează intenţiile statului iranian. De aceea, Netanyahu va sublinia, în discuţiile sale cu papa, nevoia de a presa Iranul pentru a înceta aceste activităţi.

De asemenenea, cei doi vor vorbi despre negocierile dintre Israel şi Palestina. Netanyahu a menţionat că dorinţa sa şi a guvernului israelian este să fie pace în Orientul Mijlociu şi, de asemenea, să se termine conflictele din Siria.

În luna mai, Papa Francisc l-a primit în audienţă pe Simon Peres, şeful statului israelian, şi, recent, pe preşedintele parlamentului israelian, Yuli Edelstein, care l-au rugat pe ponitf să urmeze paşii lui Ioan Paul al II-lea şi ai lui Benedict al XVI-lea şi să viziteze Pământul Sfânt. Ziarul Maariv scria, în urmă cu aproximativ o lună, că este posibil ca în anul 2014 Papa Francisc să realizeze acest pelerinaj, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la vizita Papei Paul al VI-lea, în anul 1964, o perioadă în care Israelul şi Vaticanul încă nu aveau relaţii diplomatice.