O organizaţie ateistă dă în judecată Fiscul american

16

O organizaţie ateistă a acţionat în judecată Fiscul American (IRS – Internal Revenue Service), acuzând instituţia că a eșuat să se opună măsurii de scutire de taxe a bisericilor, în ciuda faptului că pastorii unora dintre acestea au susţinut discursuri partizane de la amvon.

Fundaţia Liberi de Religie care militează pentru separarea completă a bisericii și a statului a intentat proces miercuri în Wisconsin, acolo unde organizaţia cu 19.000 de membri are sediul central, scrie Religion News.

Acuzarea spune că nu mai puţin de 1.500 de pastori au fost implicaţi în „Duminica de Libertate la Amvon" (eveniment organizat pe 7 octombrie, în cadrul căruia pastorii au susţinut deschis unul sau mai mulţi candidaţi, ceea ce a reprezentat o violare a regulilor Fiscului pentru organizaţii non-profit).

Procesul intentat de organizaţia ateistă a contestat și legalitatea unei campanii cu substrat politic, susţinută de Asociaţia Evanghelistică Billy Graham. Aceasta a publicat o serie de machete de presă invitând electoratul să voteze potrivit principiilor biblice. Aceasta după ce, într-o întrevedere avută cu Mitt Romney, Billy Graham i-a promis că va face „tot ce poate" pentru a-l ajuta pe candidatul la prezidenţiale în campania sa.

Potrivit regulamentului stabilit de Fiscul American, asociaţiile non-profit au dreptul de a discuta probleme politice și de a organiza membrii în vederea votului, dacă nu face aceste lucruri într-o manieră partizană Sprijinirea unui candidat specific i-ar periclita unei asociaţii non-profit statutul de instituţie scutită de taxe.