Avortul şi căsătoria gay au scos sute de mii de persoane pe străzi

33

Peste 100.000 de persoane au manifestat sâmbătă în mai multe oraşe din Franţa împotriva unui proiect de lege al Guvernului socialist privind căsătoria între persoane de acelaşi sex şi adopţia, potrivit unui bilanţ oficial. În Irlanda vecină, 10.000 de persoane au manifestat anti-avort, după ce o Savita Halappanavar a murit din cauză că nu i-a fost permis să facă un avort, care i-ar fi salvat viaţa.

Urmând îndemnul de sâmbătă al Papei Benedict al XVI-lea către Biserica din Franţa, de a-şi face auzită vocea „fără încetare şi cu hotărâre în dezbaterile societăţii", aproximativ 70.000 de persoane au fost numărate la Paris, potrivit Prefecturii de Poliţie (sau 200.000, potrivit organizatorilor), în timp ce la Lyon, în zona central-estică, au manifestat aproximativ 22.000 de persoane, potrivit Prefecturii Rhône – 27.000 potrivit organizatorilor -, iar la Marsilia (sud) între 6.000 şi 8.000 de persoane.

Tot sâmbătă, dar la Dublin, Irlanda, mii de persoane au ieşit în stradă pentru a solicita schimbarea legii anti-avort foarte restrictive care a dus la moartea unei femei hinduse. Republica Irlanda are una dintre cele mai stricte legi anti-avort din Europa, iar singura excepţie care permite avortul este dacă viaţa mamei este pusă în pericol. De aceea, incidentul a aprins din nou spiritele în ţară.

Aceasta nu este prima dată când legea este pusă sub ochiul critic al opiniei publice. O decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului din 2010 a solicitat autorităţilor din Irlanda să lămurească statutul legii legat de avort. Momentan nu se cunoaşte ce măsuri vor lua legiuitorii irlandezi în această privinţă.