Pakistan: femeia acuzată de blasfemie va trăi

154

Președintele Pakistanului a graţiat-o pe Asia Bibi, prima femeie din ţară condamnată la moarte pentru blasfemie.

Asia Bibi se afla în închisoare de un an și jumătate, timp în care nu reușise să fie audiată de curte. Pe 8 noiembrie a fost condamnată la moarte. Președintele Asif Ali Zardari i-a oferit graţierea în urma unei presiuni internaţionale, în care apărarea lui Bibi a fost coordonată de Center for Legal Aid, Assistance and Settlement (CLAAS), cu sediul în Marea Britanie. „Chinul simţit de ea și de familia ei este inimaginabil majorităţii oamenilor din afara Pakistanului, care nu știu abuzul și discriminarea cu care se confruntă minoritatea creștină de aici.", afirmă Nasir Saeed, coordonatorul CLAAS.

Totul a început în iunie 2009, când Bibi ar fi mărturisit colegelor de muncă de la câmp faptul că Iisus Christos a murit pentru omenire, ca un adevărat profet al lui Dumnezeu. Femeile musulmane din satul lui Bibi au acuzat-o de blasfemie la adresa lui Mahomed, profetul Islamului. Fata lui Bibi susţine că în urma unui dialog asupra diferenţelor de credinţă, femeia a fost dusă într-o moschee, bătută și forţată să se convertească la islamism.

Acuzaţiile de blasfemie sunt obișnuite în Pakistan, însă niciodată condamnările la moarte nu au avut câștig de cauză la momentul apelului. În Pakistan creștinii sunt minoritari, reprezentând sub 5% din populaţie.