Creștinii, sfătuiţi „să se scuture de izolaţionism”

22

Pastorul Bob Roberts s-a pronunţat împotriva izolaţionismului creștinilor americani. Membrii bisericilor americane sunt văzuţi de pastor ca fiind „probabil cel mai izolat grup de creștini” din lume.

Într-un discurs ţinut în timpul forumului interreligios Global Faith, din statul american Texas, pastorul baptist Bob Roberts, fondatorul bisericii Northwood, s-a pronunţat în cuvinte dure la adresa creștinilor americani, despre care spune că sunt „probabil cel mai izolat grup de creștini”, când vine vorba de relaţia cu celelalte religii. În timp ce consideră că multor creștini le este teamă să se împrietenească cu vreun imam, rabin sau alt lider religios, sau măcar să discute cu el, Roberts e de părere și că această ezitare este cauzată de o nesiguranţă spirituală. „Există o mare teamă că lumea se globalizează” și că expunerea la acest fenomen ar putea avea efecte de nedorit, mai ales asupra vieţii spirituale a copiilor. „Cred că nesiguranţa [asupra propriei motivaţii pentru crediţă – n.r.] este uriașă,” a declarat pastorul, citat de Christian Post.

Într-un apel adresat participanţilor creștini la evenimentul care a reunit și lideri evrei, musulmani și budiști, Roberts a reclamat că „a sosit timpul ca creștinii să nu se mai adune în grupuri exclusiviste pentru a discuta despre ce cred ei și ce e greșit la restul lumii.” Mai mult, a adaugat pastorul baptist, trăim un timp în care „creștinii nu mai pot ignora relaţiile cu oamenii de alte religii, mai ales că mulţi le sunt vecini.”

Renunţarea la izolaţionismul creștinilor a fost mesajul central promovat de evenimentul care a atras participarea a peste 900 de persoane de diverse religii, sau chiar fără o orientare religioasă.