Benedict XVI ar putea să se întâlnească cu Patriarhul Chiril

124

Vaticanul nu exclude posibilitatea unei întâlniri între Papa Benedict al XVI-lea şi Patriarhul Chiril al Moscovei şi al Rusiei, chiar dacă data unei astfel de întâlniri nu este încă stabilită.

„Întâlnirea nu este pe agendă. Atât Sfântul Părinte, cât şi Sfinţia sa, îşi doresc să aibă loc această întâlnire, dar ea trebuie să fie pregătită foarte bine", a declarat cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine. El a subliniat că nivelul prezent al relaţiilor dintre Benedict al XVI-lea şi Chiril al Rusiei este suficient de bun pentru a presupune că o întâlnire între cei 2 ar putea să aibă loc, la un moment dat, notează interfax-religion.com.

O poziţie similară a fost exprimată şi din partea Patriarhiei Ruse, care a admis posibilitatea unei întrevederi între cei 2 lideri religioşi, precizând însă că aceasta va trebui să fie precedată de rezolvarea unor chestiuni între Vatican şi Biserica Ortodoxă Rusă. O astfel de chestiune o reprezintă neînţelegerile din catolicii greci şi ortodocşii din Ucraina.

Cardinalul Koch l-a vizitat pe Patriarhul Chiril şi a declarat că întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă de „deschidere" şi „prietenie".

Întâlnirea a prilejuit un dialog pe tema creştinismului în Europa de azi, când trendul este de abandonare a valorilor creştine. S-a discutat despre necesitatea cooperării bisericilor pentru promovarea şi apărarea valorilor creştine cu privire la căsătorie şi familie, conform unei declaraţii a părintelui Dimitri Sizonenko, secretar pentru relaţii interreligioase al Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse.