Relicvele lui Ioan Paul al II-lea, venerate în Polonia

51

Obiecte care au aparţinut fostului papă, Ioan Paul al II-lea, sunt venerate deja ca relicve în Polonia, ţara sa de origine. Deşi mai sunt câteva săptămâni până la beatificarea lui Ioan Paul al II-lea, în data de 1 mai, numeroşi catolici polonezi îl cinstesc deja ca pe un sfânt şi erou naţional.

Un flacon cu o mostră din sângele fostului papă este depusă la o biserică din Cracovia. Robert Kubica, pilot polonez de formula 1, are un medalion care conţine o bucăţică din roba fostului suveran pontif şi o picătură din sângele lui Ioan Paul al II-lea, notează AP.

Sângele lui Ioan Paul al II-lea a fost obţinut de Arhiepiscopul Stanislaw Dziwisz de la Policlinica Gemelli, la scurt timp după decesul fostului papă, în data de 2 aprilie 2005.

Venerarea relicvelor lui Ioan Paul al II-lea a stârnit însă şi reacţii de împotrivire. „Relicvele au fost necesare în timpurile în care oamenii nu ştiau să citească sau să scrie." Prin aşezarea unei mostre din sângele lui Ioan Paul al II-lea în altarul unei biserici din Cracovia, „ne vom întoarce la Evul Mediu şi la un catolicism bazat pe magie", a declarat reverendul Krzysztof Madel, un preot iezuit din Nowz Sacz.