Pat Robertson este criticat cu privire la afirmaţiile legate de „întâietatea soţului”

64

Afirmaţiile sale făcute în emisiunea creştină „The 700 Club", difuzată de postul Christian Broadcasting Network, au fost un răspuns la o problemă ridicată de unul dintre telespectatorii săi.

Telespectatorul, un creştin căsătorit cu o femeie necreştină, a declarat că vrea să ofere zeciuială din venitul său bisericii, lucru cu care soţia sa nu este de acord. Sfatul lui Pat Robertson a fost acela de a lua decizia aceasta în ciuda părerii soţiei, întrucât soţul este preotul familiei şi trebuie să aibă grijă de buget. Totodată, Robertson a menţionat că bărbatul nu trebuie să dea a zecea parte şi din venitul soţiei, dacă aceasta nu doreşte.

Criticii care au comentat sfatul dat de Robertson sunt nu numai din rândul femeilor şi al liberalilor, dar şi dintre liderii creştini care au afirmat că Robertson demonstrează o înţelegere greşită a învăţăturilor Bibliei cu privire la căsătorie şi familie. Astfel, aceştia au afirmat că Biblia nu îi sfătuieşte niciodată pe bărbaţi să ignore dorinţa şi opinia soţiilor lor.

Pastorii evanghelici Mike şi Trisha Fox au declarat pentru Christian Post că este adevărat că soţul este preotul familiei (aşa cum arată versetul 23 din capitolul 5 al Epistolei lui Pavel către Efeseni), dar liderul familiei nu este un „şef”. Un şef nu are o relaţie apropiată de iubire şi de încredere cu subordonatul său, aşa cum trebuie să aibă soţul şi soţia, au adăugat ei.

Cuvântul zeciuială vine dela cuvântul „zece”. Zeciuiala se referă la practica de a da a zecea parte înapoi lui Dumnezeu din venitul sau din roadele obţinute în fiecare lună, conform îndemnului găsit în mai multe pasaje din Biblie, precum Leviticul 27:32.