Prima femeie rabin din Germania după război

112

Alina Treiger va fi prima femeie rabin a Germaniei, după al doilea război mondial. La ceremonie vor asista rabini din întreaga lume și președintele Germaniei, Christian Wulff.

Treiger își va prelua postul într-o puternică comunitate liberală din Oldenburg, vestul Germaniei, majoritatea membri ai fostei Uniuni Sovietice. Ea va avea aceleași drepturi și responsabilităţi ca și rabinii bărbaţi.

Născută în 1979 în Poltawa, Ucraina, Treiger a emigrat în Germania în 2001. S-a concentrat cinci ani în pregătirea hirotonirii sale, un examen dificil din mai multe puncte de vedere. Unul dintre ele este existenţa discriminării între bărbaţi și femei. „Când spun că voi deveni rabin, reacţiile oamenilor adesea mă surprind. Nu-și pot imagina că o femeie e capabilă să ia decizii etice și religioase în comunitate sau să predice.", susţine Treiger.

Iudaismul ortodox nu acceptă femei rabini. Deși Germania a fost locul nașterii iudaismului liberal, după Holocaust mișcarea și-a mutat polul de putere în SUA. Prima femeie rabin din SUA a fost hirotonită în 1972. După Holocaust, primul seminar rabinic liberal din Germania s-a redeschis în 1999. Se estimează că Treiger va fi doar prima dintr-un val de absolvente care își vor finaliza studiile în 2012.

Situaţia Alinei Treiger a adus în atenţia opiniei publice cazul Regina Jones. Jones a fost prima femeie rabin a Germaniei, și și-a sfârșit viaţa în lagărul de la Auschwitz. Autorităţile i-au interzis lui Jonas predicarea în sinagogile din Berlin și în final a fost deportată într-un ghetto evreiesc din Theresienstadt. A murit în camera de gazare de la Auschwitz la vârsta de 42 de ani. Unul din cele 14 dosare ale lui Jonas conţine lucrarea Pot Femeile sluji ca Rabini? Răspunsul ei este că hirotonirea femeii este nu doar o posibilitate, ci o „necesitate culturală".