Satirizarea profetului Mahomed scoate mii de oameni în stradă

57

Libia şi Egiptul fierb, după ce un grup creştin american, condus de Terry Jones, pastorul care a dat foc Coranului, a realizat un videoclip în care îl satirizează pe Profetul Mohamed.

Videoclipul, difuzat pe Youtube chiar pe 11 septembrie, când întreaga lume comemora 11 ani de la atacurile teroriste din Statele Unite, îl înfăţişează pe Profet făcând sex şi punând la îndoială rolul său ca mesager al lui Allah.

Imediat după apariţia videoclipului, 2.000 de manifestanţi musulmani au atacat ambasada Statelor Unite din Cairo, rupând şi incendiind steagul american şi încercând să arboreze un steag negru în loc. Activiştii au cerut interzicerea imediată a filmului şi scuze publice din partea americanilor. În cazul în care nu se va întâmpla aşa, activiştii egipteni au cerut ca preşedintele Mohamed Morsi să ia măsuri.

La câteva ore, un oficial american a fost ucis într-un schimb de focuri ce a avut loc în Consulatul american din oraşul libian Benghazi.

Nader Hashemi, profesor de politici orientale şi islamice la Universitatea Denver, a declarat pentru Russia Today că asemenea proteste riscă să se răspândească în lumea arabă, deoarece există suficiente grupări extremiste care să agite spiritele.